Εθνική Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων


Με τον χαιρετισμό έξι ευρωβουλευτών, τη συμμετοχή 100 μαθητών, φοιτητών και την υποστήριξη από καθηγητές ξεκίνησε το πρωί, στο Αρσάκειο Π. Ψυχικού, η 23η Εθνική Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Προσομοίωση των λειτουργιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων (Ε.Κ.Ν. ή European Youth Parliament E.Y.P.) καθιερώθηκε ως θεσμός το 1987 στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας. Στόχος να προάγει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση και σκοπός να δώσει σε μαθητές λυκείου την δυνατότητα να αποκτήσουν την εμπειρία και να κατανοήσουν τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης, που ολοκληρώνεται αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι μαθητές 33 λυκείων της Αττικής θα εξετάσουν καίρια θέματα της επικαιρότητας, κατ’ αναλογία όσων συμβαίνουν στη διάρκεια των συνεδριάσεων των αντίστοιχων επιτροπών του ΕΚ. Τα πορίσματά τους -προτάσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αλλά και απόψεις για τους χειρισμούς των Επιτροπών- θα αποσταλούν στη συνέχεια στους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου σημείωσε ότι η νέα γενιά πρέπει να αναλάβει δράση διότι η μοίρα της Ελλάδας και της ΕΕ είναι πλέον κοινές και αλληλένδετες. Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αφού καλωσόρισε τους «αυριανούς Ευρωπαίους ηγέτες», σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί θρίαμβο της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, της επικράτησης του κοινού συμφέροντος έναντι του ατομισμού. «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια επίπονη διαδικασία που συνεχώς εξελίσσεται» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ούτε η δημοκρατία ακλόνητη. Απεναντίας είναι αποτέλεσμα διαρκούς πάλης και προσπάθειας». Εναντιώθηκε σε οποιασδήποτε διεύρυνση, χωρίς ταυτόχρονη προσπάθεια εμβάθυνσης. Ο κ. Γιώργος Παπανικολάου, υποστήριξε ότι «το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι η νεολαία της» και σημείωσε ότι οι Έλληνες, όταν συμμετέχουν, διακρίνονται.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Κρίτων Αρσένης απέστειλε χαιρετισμό κατά τον οποίον τόνισε ότι θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να βρεθεί ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος, μέσω του οποίου να συνδεθούν η νεολαία και το περιβάλλον. «Οι νέοι πρέπει όχι απλά να αντιληφθούν την αναγκαιότητα των αλλαγών υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά να γίνουν οι πρωτοπόροι σε μια κατεύθυνση υιοθέτησης μιας νέας βιώσιμης ζωής και πολιτικής για το περιβάλλον» είπε. Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Τσουκαλά υπερθεμάτισε στις πρωτοβουλίες «που προέρχονται από νέους, ικανούς και φιλόδοξους Ευρωπαίους πολίτες που πρέπει να ενισχύονται απ’ όλους τους φορείς, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη της ιδέες σας», σημείωσε.
Εκ μέρους του κόμματος «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας», ο κ. Νικόλαος Σαλαβράκος (ΛΑΟΣ), μίλησε για τη φτώχεια στο δυτικό κόσμο, την υπογεννητικότητα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου διότι οδηγούμαστε σε «μια Ευρώπη μη Ευρωπαίων».
Ο γγ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας καθηγητής, Ιωάννης Παρασκευόπουλος, μετέφερε το χαιρετισμό του καθηγητή, Ι. Μπαμπινιώτη, και του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας και τόνισε πόσο σημαντικοί είναι θεσμοί όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, για τη «διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αρχών και της ευρωπαϊκής συνείδησης». «Ευκαιρία γνώσης και αφύπνισης» χαρακτήρισε το συνέδριο ο πρόεδρός του Κ. Εμμανουήλ, φοιτητής στο τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΑΠΘ και παλαιός συμμετέχων στο θεσμό ως μαθητής.
Οι 100 μαθητές που συμμετέχουν στην προσομοίωση των ευρωβουλευτών έχουν χωρισθεί σε οκτώ επιτροπές (ανάλογες του ΕΚ), στο πλαίσιο των οποίων θα αναπτύξουν τις ιδέες τους και την επιχειρηματολογία τους για φλέγοντα θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. 
Οκτώ από τους μαθητές θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή (την οποία αποτελούν σημερινοί φοιτητές, παλαιά έμπειρα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων), προκειμένου να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην πανευρωπαϊκή 68η Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Οι Επιτροπές και τα θέματα που θα εξετασθούν είναι: Στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, θα συζητηθεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στραφεί προς ένα νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, θα ασχοληθεί με το φαινόμενο του Wikileaks. Το ερώτημα που τίθεται εάν ο διεθνής διαδικτυακός ενημερωτικός ισότοπος συμβάλλει στη διαφάνεια και την εντιμότητα ή καταστρέφει προσεκτικά οικοδομημένες διπλωματικές σχέσεις.
Στην Επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, θα διερευνηθεί τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη προκειμένου οι Ευρωπαίοι φοιτητές να λαμβάνουν πλήρη πολιτιστική εκπαίδευση που θα τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν την κοινή τους κληρονομιά και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών.
Η Επιτροπή για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, θα ασχοληθεί με την υψηλή ανεργία στην Ευρώπη και τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να προφυλάξει τους νέους από την εργασιακή εκμετάλλευση.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, θα εξετάσει τα προβλήματα της καταστροφής του περιβάλλοντος, των περιβαλλοντικών προσφύγων και των μέτρων που πρέπει να λάβει η ΕΕ.
Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, θα διερευνήσει εάν το χρηματιστήριο ενέργειας και ρύπων είναι η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματική λειτουργία του.
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Ι, θα εξετάσει τι συνεπάγεται για την ΕΕ η απόρριψη της πολύ-πολιτισμικότητας από τη Βρετανία και τη Γερμανία και η απόρριψη της αναθεώρησης του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως μπορούν να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των μεταναστών υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ΙΙ, θα διερευνήσει το θέμα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατίας και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, με δεδομένη την πολιτική κρίση στη Λευκορωσία, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Πως μπορεί να συμβάλλει η Ευρώπη σ’ ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτές τις χώρες και πως μπορεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις εντός των συνόρων της;