Βουτιά κατά 20% στις πωλήσεις ακινήτων

Πτώση από 18% έως 20% παρουσίασαν οι συναλλαγές στα ακίνητα το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, φθάνοντας κατ' εκτίμηση τις 108.821, εκ των οποίων οι 55.000 να αφορούν αγοραπωλησίες κατοικιών. Χαρακτηριστικό της αγοράς το 2010 ήταν η αύξηση των αγοραπωλησιών με μετρητά, ενώ μεγαλύτερη ήταν η μείωση του αριθμού των συναλλαγών στην Αθήνα. Ως προς την πορεία των τιμών, οι εκτιμήσεις της ΤτΕ αναφέρουν ότι δεν υφίσταται θέμα φούσκας στην ελληνική αγορά, δεδομένου ότι η συνεχής αποκλιμάκωση κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας έχει εκτονώσει τις πιέσεις στην αγορά.
Πάντως, για εφέτος οι εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς, όπως αυτές εκφράσθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης ημέρας του συνεδρίου της Helexpo για τα ακίνητα, κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση 10% το 2011, πτώση επίσης 5% το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ σταθεροποίηση της αγοράς αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Εκτιμήσεις για περαιτέρω, ελαφρά μείωση των τιμών εκφράζουν και οι κτηματομεσίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στην τριμηνιαία έρευνα της ΤτΕ σχετικά με τις προσδοκίες συνολικά για την αγορά, με ένα 85% των ερωτώμενων να υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι τιμές θα πέσουν περαιτέρω.

Προβληματισμό δημιουργούν οι καθυστερήσεις άνω του τριμήνου στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων, που στο τέλος του 2010 έφθασαν το 10% (για το σύνολο των δανείων που έχουν ληφθεί για ακίνητα) έναντι του 3,6% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2005. Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά φθάνει το 20%, γεγονός που δείχνει την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.


Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 
«Χρειαζόμαστε γρήγορες νίκες και έσοδα από τη δημόσια περιουσία, η αξιοποίηση της οποίας μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την υλοποίηση νέων επενδύσεων τόσο από το Δημόσιο όσο και από τους ιδιώτες». Τα παραπάνω επεσήμαναν οι ομιλητές στην ενότητα του συνεδρίου της Helexpo για τη δημόσια περιουσία με τον κ. Α. Καρυτινό, επικεφαλής του τομέα των ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας να προτείνει τρεις κινήσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν σύντομα έσοδα στο Δημόσιο όπως:

α) Η αξιοποίηση των 20 πρώτων ακινήτων που επελέγησαν από την κοινοπραξία των συμβούλων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου μέσα από τη λίστα των ακινήτων της ΚΕΔ.

β) Η τιτλοποίηση

γ) Η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου αστικών ακινήτων του Δημοσίου (π.χ. κτίρια σε μεγάλα αστικά κέντρα), τα οποία θα μπορούσαν να εισφερθούν ακόμη και σε μία Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) για την εν συνεχεία εισαγωγή της στο ΧΑ.


Οπως αναφέρθηκε, η συστηματική καταγραφή της δημόσιας περιουσίας μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό (οι ιδιώτες θεωρούν ανέφικτο τον κυβερνητικό στόχο να έχει καταγραφεί εντός του 2011) και η αξιοποίησή της ενδεχομένως να χρειασθεί και συνταγματικές αλλαγές.


«Στην περίπτωση του ελληνικού Δημοσίου δεν ισχύει το ξεπούλημα - ξεπούλημα είναι να μένει αναξιοποίητη η δημόσια περιουσία», ανέφερε ο κ. Δ. Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services, ενώ ο πρόεδρος του ομίλου Southeast Real Estate πρότεινε την τιτλοποίηση, σε πρώτη φάση, δημοσίων ακινήτων αξίας 2 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξουν άμεσα έσοδα για το Δημόσιο.