Οι τραπεζίτες διαπιστώνουν έντρομοι ότι φερέγγυες μέχρι πρότινος επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων, και ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη συσσωρεύονται. Δραματικές αλλαγές και μεγάλες ανακατατάξεις προκαλεί η οικονομική κρίση στην επιχειρηματική ζωή. Η εικόνα της αγοράς ανατρέπεται, γνωστά επιχειρηματικά ονόματα χάνονται, χωρίς να αναδύονται και να αναδεικνύονται νέα. Τραπεζίτες και οικονομικοί παράγοντες αλλά και ξένοι αναλυτές και οργανισμοί μιλούν για ένα «τσουνάμι» που με το πέρασμά του σαρώνει ήδη «μικρές» και «μεγάλες» επιχειρήσεις. Στο τέλος του 2011, υπογραμμίζουν μετ' επιτάσεως ότι ο χάρτης που θα έχει διαμορφωθεί θα μοιάζει με τις εικόνες που έρχονται από την παραλιακή ζώνη της Ιαπωνίας, όπου το τσουνάμι άφησε λίγα μόνο κτήρια όρθια.
«Ερήμωση»
Το φαινόμενο της «ερήμωσης» παρατηρείται σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής. Με εξαίρεση κάποιες «νησίδες» επιχειρήσεων κυρίως με εξαγωγικό προσανατολισμό, όλοι οι άλλοι κλάδοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Αλλοτε κραταιές επιχειρήσεις οδηγούνται στο περιθώριο και φεύγουν από το προσκήνιο, ενώ πολλές προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή απολύοντας εργαζομένους και περιορίζοντας δραστικά τη δραστηριότητά τους.
Οι τραπεζίτες έντρομοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς διαπιστώνουν καθημερινά ότι φερέγγυες μέχρι πρότινος επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων και συσσωρεύονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εγγράφοντας επισφάλειες που απειλούν τις ίδιες τις τράπεζες. Γνωστοί επιχειρηματίες «οδηγοί» της αγοράς υποβάλλουν αγωνιώδη αιτήματα για «επιμήκυνση» του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους και αναδιάρθρωση του χρέους.
Τράπεζες
Οι τράπεζες που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας καθώς βλέπουν να συνεχίζεται η διαρροή καταθέσεων και παράλληλα να μειώνεται η ροπή προς αποταμίευση, εγγράφουν όλο και υψηλότερες επισφάλειες.
Οι τράπεζες που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας καθώς βλέπουν να συνεχίζεται η διαρροή καταθέσεων και παράλληλα να μειώνεται η ροπή προς αποταμίευση, εγγράφουν όλο και υψηλότερες επισφάλειες.
Ανεπίσημα στοιχεία από τις τράπεζες ανεβάζουν το ποσοστό των επισφαλειών στο 12% των συνολικών δανείων. Το ποσοστό αυτό θα ήταν πολύ υψηλότερο εάν οι ίδιες οι τράπεζες δεν προσέφευγαν σε διευκολύνσεις προς τους δανειολήπτες με τη χορήγηση νέου δανείου με νέους όρους για την αποπληρωμή του παλαιού δανείου.
Η τραγική εικόνα της αγοράς αναδεικνύεται όχι μόνο από τις μεγάλες επισφάλειες αλλά και από τα στατιστικά στοιχεία για πτώση του τζίρου και της κατανάλωσης. Περισσότερο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων ανά κλάδο.
Μόνο στον κλάδο της οικοδομής, το τελευταίο δωδεκάμηνο, τέθηκαν εκτός αγοράς και έβαλαν λουκέτο 1.300 επιχειρήσεις. Στον κατασκευαστικό κλάδο έκλεισαν ή προσέφυγαν στο άρθρο 99 για την προστασία τους από τους πιστωτές μεγάλες επιχειρήσεις. Στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων γνωστές εταιρείες οδηγήθηκαν στην πτώχευση και ξένες αλυσίδες έφυγαν από τη χώρα.
Ανατροπές
Οι εισπράξεις γνωστής φίρμας με παρουσία καταστημάτων σε όλη τη χώρα δεσμεύθηκαν με απόφαση δικαστηρίου υπέρ των προμηθευτών της.
Οι εισπράξεις γνωστής φίρμας με παρουσία καταστημάτων σε όλη τη χώρα δεσμεύθηκαν με απόφαση δικαστηρίου υπέρ των προμηθευτών της.
Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τα οποία 12 εισηγμένες έχουν υπαχθεί στο νόμο προστασίας από τους πιστωτές.
Η χιονοστιβάδα με τις χρεοκοπίες αναμένεται να συνεχιστεί και το βέβαιο είναι ότι στις αρχές του φθινοπώρου η εικόνα της αγοράς θα έχει ανατραπεί πλήρως.
πηγή imerisia.