Τόνωση στην αγορά αναμένει να δώσει η κυβέρνηση μέσα από το νέο επενδυτικό νόμο, που βασίζεται κατά 3/4 στις φοροαπαλλαγές και κατά ¼ στις επιχορηγήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑ), 3,2 δισ. ευρώ θα δοθούν στις επιχειρήσεις υπό μορφή φοροαπαλλαγής και 1,2 δισ. ευρώ ως επιχορηγήσεις στους κλάδους.
Το ΥΠΑΑ αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχει ήδη εγκρίνει κονδύλι επιχορηγήσεων ύψους 550 εκατ. ευρώ. Ενώ για το πρώτο εξάμηνο έχει εγκρίνει κονδύλι επιχορηγήσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, η γενική επιχειρηματικότητα λαμβάνει φοροαπαλλαγή ύψους 1 δισ. ευρώ. Η τεχνολογική ανάπτυξη λαμβάνει επιχορήγηση ύψους 100 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγές 40 εκατ. ευρώ. Η περιφερειακή συνοχή λαμβάνει το μεγαλύτερο κονδύλι επιχορηγήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγές ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η νεανική επιχειρηματικότητα λαμβάνει επιχορήγηση ύψους 150 εκατ.. Ειδικοί τομείς (clusters) λαμβάνουν επιχορήγηση ύψους 50 εκατ., ενώ τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια απαλλάσσονται φορολογικά με 560 εκατ. ευρώ.
Στα σχέδια του νέου επενδυτικού νόμου περιλαμβάνεται και ο τουρισμός μέσω του ΕΣΠΑ με 85 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» διατίθεται το ποσόν των 30 εκατ. ευρώ και η υποβολή προτάσεων λήγει την 31η Μαρτίου. Το πρόγραμμα αφορά σε ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων. Για το πρόγραμμα «Εναλλακτικός τουρισμός» οι διαθέσιμοι πόροι είναι 28 εκατ. ευρώ και προορίζονται για ενίσχυση υφιστάμενων και νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Τέλος, για το πρόγραμμα «Εκσυγχρονίζομαι στον τουρισμό» το ποσόν που διατίθεται είναι 27 εκατ. ευρώ. Η υποβολή προτάσεων για τα δυο τελευταία προγράμματα αναμένεται να ανακοινωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σχετική δήλωση για το ΕΣΠΑ στον τομέα του τουρισμού είχε κάνει προ ημερών ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος από το βήμα της Βουλής. Συγκεκριμένα είπε: «Το ΕΣΠΑ του τουρισμού βρισκόταν στο σημείο μηδέν. Και δεν βρισκόταν στο σημείο μηδέν απλώς επειδή δεν είχαν απορροφηθεί κονδύλια, αλλά επειδή οι διαδικασίες, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί δεν ήταν ευέλικτες. Ήταν ένα σύστημα καθαρά ρουσφετολογικό και αυτό το οποίο κάναμε, είναι να βάλουμε μαζί το ΕΣΠΑ του τουρισμού και του πολιτισμού. Και το κάναμε αυτό, γιατί το ΕΣΠΑ του πολιτισμού είχε 105% απορροφητικότητα στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα από οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο. Την τεχνογνωσία, λοιπόν, αυτή την περάσαμε στον τουρισμό».