Μισθολόγιο με γερμανική σφραγίδα στο Δημόσιο

ΔΩΔEKA μισθούς, με ενσωματωμένα τα επιδόματα, σημαντικές περικοπές στο σύνολο των αποδοχών αλλά και αυστηρούς όρους για τις προαγωγές και τις ωριμάσεις προβλέπει η πρώτη εισήγηση για το ενιαίο μισθολόγιο, που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών.
 Η μελέτη που προέρχεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης υιοθετεί το γερμανικό μοντέλο που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται πολύ κοντά στο κυβερνητικό σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει στο Δημόσιο μετά από τον Ιούνιο.
Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει εισαγωγικό μισθό 970 ευρώ μικτά για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 3.055 ευρώ καταληκτικό για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δηλαδή αναλογία 1 προς 3, με την επισήμανση ότι οι μισθοί θα είναι πλέον δώδεκα τον χρόνο, στους οποίους θα ενσωματωθούν και τα «ψαλιδισμένα» δώρα που ισχύουν σήμερα για τον 13ο και 14ο μισθό.

Εκτός των μισθών η μελέτη προτείνει τη μείωση από 18 σε 10 των μισθολογικών κλιμακίων και την κατάργηση του χρόνου ωρίμασης(δύο χρόνων) που ισχύει σήμερα για τη μετάταξη από το ένα κλιμάκιο στο άλλο και είναι κοινός για όλους τους υπαλλήλους. Αντί αυτού ο χρόνος ωρίμασης θα είναι μικρότερος για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με συνέπεια να προάγονται ευκολότερα, ενώ οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα αλλάζουν κλιμάκιο από τέσσερα χρόνια και πάνω.
Oσον αφορά τα επιδόματα, ζητείται να καταργηθούν όλα με εξαίρεση το επίδομα θέσης για τους προϊσταμένους και το επίδομα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως θα ονομάζεται, το οποίο θα περιλαμβάνει το οικογενειακό, το ανθυγιεινό, το δυσμενών συνθηκών και το παραμεθόριων περιοχών, χωρίς όλα αυτά μαζί να ξεπερνούν τα 350 ευρώ τον μήνα.
Ανάμεσα στις προτάσεις είναι, επίσης, η περικοπή όλων των πλασματικών υπερωριών και η ενσωμάτωση στο ενιαίο μισθολόγιο όλων των ειδικών μισθολογίων που υπάρχουν σήμερα με εξαίρεση αυτά των δικαστών, των γιατρών του ΕΣΥ, των στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας, των καθηγητών πανεπιστημίων και ΤΕΙ και των διπλωματών.
Σε κάθε περίπτωση στόχος του ενιαίου μισθολογίου θα είναι η εξομοίωση των αποδοχών μεταξύ των υπαλλήλων σε όλα τα υπουργεία που έχουν τα ίδια προσόντα (εκπαίδευση, έτη προϋπηρεσίας και θέση), έτσι ώστε να «ανοίξει» ο δρόμος των μετατάξεων. Για να επιτευχθεί αυτό θα περιοριστεί σημαντικά η αναλογία των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό. Επί της ουσίας θα περικοπούν σημαντικά τα διάφορα ειδικά επιδόματα ή και θα καταργηθούν ορισμένα.
Με το ενιαίο μισθολόγιο, οι αμοιβές θα συνδεθούν και με την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και τα χρόνια που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 σε 3 με 5 έτη).
Αν και στο μνημόνιο δεν υπάρχει σαφής στόχος για το μέγεθος της εξοικονόμησης από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για όφελος της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τα τέλη Ιουνίου και να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
πηγη : express - Στ. Κράλογλου