Η δημόσια διοίκηση να απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις που της επιβάλλει το κομματικό κράτος


Αν η δημόσια διοίκηση απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις που της επιβάλλει το κομματικό κράτος, μπορεί να δείξει το επαγγελματικό και δημιουργικό της πρόσωπο και να συμβάλει στη μετεξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο μία ανταγωνιστική Ελλάδα, τόνισε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. «Το κράτος δεν έχει πλέον λεφτά για πελατειακές προσλήψεις χωρίς τέλος, επιδοτήσεις χωρίς αντίκρισμα, επιχορηγήσεις χωρίς έλεγχο. Αυτό "το πάρτι" τέλειωσε. Ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Η κρατικοδίαιτη οικονομία εξάντλησε τα όριά της και έφερε τον τόπο στα όρια της πτώχευσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επανέλαβε ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας με τη συνεπαγόμενη δραματική μείωση του βιοτικού μας επιπέδου και τη διεθνή περιθωριοποίηση της χώρας μας, θα έπρεπε να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει, ωστόσο στην πράξη η αλλαγή προσκρούει σε ένα ποικιλώνυμο μέτωπο αντίδρασης που επιδιώκει να μην αλλάξει τίποτα.

«Προσπάθειες αναμφίβολα γίνονται, είναι πολλές και, εν πολλοίς, ειλικρινείς», σημείωσε. «Αλλά, περισσότερες, πιο έντονες και πιο πεισματικές είναι οι προσπάθειες να υπονομευτούν όσες αλλαγές έγιναν, να εμποδιστούν άλλες πριν καλά-καλά ξεκινήσουν, να ακυρωθούν αυτές που προγραμματίζονται για το μέλλον» προσέθεσε.

Ενώ αναφερόμενος στις προοπτικές ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από το τι περισσότερο μπορεί ή πρέπει να κάνει για μας η Ευρώπη, με ή χωρίς το Μνημόνιο, με ή χωρίς τους κοινοτικούς μηχανισμούς στήριξης, η σωτηρία μας, η έξοδος από το οικονομικό αδιέξοδο, εξαρτάται από τα δικά μας μυαλά, βρίσκεται στα δικά μας χέρια».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανήγγειλε εξάλλου την ίδρυση Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης που παρουσιάστηκε στην ημερίδα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στη μελέτη καταγράφονται περισσότερες από 300 «επαφές» των επιχειρήσεων με τους κρατικούς μηχανισμούς, στα στάδια έναρξης, λειτουργίας, ανάπτυξης, μεταβολής και παύσης μιας επιχείρησης.

Πολλές απ' αυτές κρίνονται αντιπαραγωγικές, για διάφορους λόγους (πολύπλοκη νομοθεσία, προβληματική επικοινωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου, έλλειψη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κ.ά.).