Την ώρα που η τρόικα συνεχίζει τους ελέγχους και τις επαφές της με κυβερνητικά στελέχη, απαιτώντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς παντού, αλλά και προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών εδώ και τώρα από την ελληνική κυβέρνηση, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ποικίλων σεναρίων, ασφυκτικών πιέσεων, αλλά και ανησυχητικών διαρροών για την έκτη δόση.
Η Άγκελα Μέρκελ ξεκίνησε από την Τετάρτη μαραθώνιο υψηλών επαφών για να προωθήσει το γερμανικό σχέδιο που προβλέπει αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, με την Αθήνα να παρακολουθεί «μουδιασμένη» παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις.
Η Γερμανία βεβαίωσε επίσημα, μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , ότι στην ευρωζώνη συζητείται η προοπτική μιας σημαντικότερης της αρχικά αναμενόμενης απώλειας για τους ιδιώτες πιστωτές στη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο βοήθειας. Και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν , τόνισε ότι το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στην διάσωση της Ελλάδας ίσως πρέπει να επανεξετασθεί.
Την ίδια ώρα, o πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος , επισημαίνει την αντίθεση του σε μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους από το 21% που προβλέπεται από την συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Όσον αφορά, ωστόσο, στο μέτωπο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος των ελεγκτών από Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ εκφράζει την αισιοδοξία του για την απελευθέρωση της έκτης δόσης του δανείου για Ελλάδα.
Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, οι ελεγκτές της τρόικας έχουν σημειώσει πρόοδο στην αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις και κανένα κεφάλαιο του ελέγχου δεν έχει κλείσει οριστικά.
Η 6η δόση του δανείου δεν είναι εγγυημένη αλλά οι ελεγκτές είναι αισιόδοξοι ότι τελικά θα προτείνουν την απελευθέρωση της δόσης, αναφέρει η πηγή. Η τρόικα έχει κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά δεν έχουν συζητηθεί ακόμη οι αναγκαίες προσαρμογές για το 2013-2014, σημειώνεται σχετικά.
Την ίδια ώρα, ομαδικά είναι τα πυρά που δέχεται η τρόικα για τις πιέσεις της να περικοπούν και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Εργοδότες, συνδικάτα και πολιτικός κόσμος διαμήνυσαν ότι δεν πρέπει να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις, ούτε να συμπιεστούν οι κατώτατοι μισθοί.
Το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε πάντως ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ζήτησαν να ρυθμιστεί το θέμα με νόμο, αλλά οι συστάσεις τους αφορούσαν τους κοινωνικούς εταίρους.
Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος στήριξης της χώρας, βάσει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
«Χρειαζόμαστε μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης», είπε ακόμη. Μέχρι όμως την εφαρμογή του νέου προγράμματος και την αλλαγή του επιπέδου ρευστότητας με την οποία μπορεί να τροφοδοτήσει η κυβέρνηση νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορεί να ανασχεθεί η ύφεση, τόνισε ο κ.Βενιζέλος.