Με άθλο μοιάζει πλέον η έγκριση ενός νέου δανείου, καθώς οι τράπεζες -που βλέπουν το ένα μετά το άλλο τα δάνεια να «κοκκινίζουν»- έχουν γίνει κάτι παραπάνω από καχύποπτες στους επίδοξους δανειολήπτες. Ακόμα και σήμερα όμως εγκρίσεις για νέα δάνεια -έστω και ελάχιστες- δίνονται. Οπως σχολιάζει χιουμοριστικά ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, «κάποιες φορές αποφασίζουμε να ανοίξουμε το παράθυρο και να δώσουμε μερικά χρήματα».
Προϋπόθεση για να καταφέρει να πάρει κανείς το πολυπόθητο πράσινο φως είναι να είναι μέχρι στιγμής «παρθένος» από παλαιότερα δάνεια. «Καινούργια δάνεια παίρνουν μόνο οι αδάνειστοι πελάτες, αυτοί που δεν έχουν καμία οφειλή» ξεκαθαρίζουν οι τραπεζίτες. Σχεδόν στην πλειονότητά τους οι νέες εγκρίσεις αφορούν στεγαστικά δάνεια. Η κρίση, άλλωστε, έχει δημιουργήσει ευκαιρίες στον κλάδο των ακινήτων και για όποιον διαθέτει ακόμη ένα σταθερό εισόδημα και ένα κομπόδεμα είναι ίσως η κατάλληλη περίοδος για να αποκτήσει το σπίτι των ονείρων του.
Το κομπόδεμα κρίνεται απαραίτητο, καθώς έχει παρέλθει η περίοδος που τα πιστωτικά ιδρύματα ενέκριναν στεγαστικά που αντιστοιχούσαν στο 100% της εμπορικής αξίας τού υπό προσημείωση ακινήτου. Πλέον το ανώτατο όριο της αξίας στις περισσότερες τράπεζες φτάνει στο 75% της αξίας του ακινήτου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κατεβαίνει ακόμη χαμηλότερο, φτάνοντας στο 60% της αξίας του.
Παράλληλα, τα επιτόκια είναι ακριβότερα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ απαιτείται αυξημένη ασφάλεια. Στο πακέτο για την έγκριση ενός στεγαστικού περιλαμβάνεται υποχρεωτικά, εκτός από ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού, φωτιάς και θανάτου, και εξασφάλιση σε περίπτωση απώλειας της θέσης εργασίας, ατυχήματος ή ασθενείας. Τα καινούργια δάνεια δίνονται τόσο με σταθερό όσο και με κυμαινόμενο επιτόκιο, ωστόσο οι περισσότεροι οφειλέτες προτιμούν ακόμη το κυμαινόμενο, καθώς το euribor παραμένει χαμηλό. Στο πακέτο των νέων δανείων που εγκρίνονται περιλαμβάνονται και λίγα καταναλωτικά, κυρίως για αγορά αυτοκινήτου, καθώς και εδώ η κρίση έχει δημιουργήσει ευκαιρίες αγοράς.
Σε ό,τι αφορά τις αναχρηματοδοτήσεις καταναλωτικών ή τη συγκέντρωση υψηλών οφειλών από καταναλωτικά και κάρτες σε ένα επισκευαστικό, είναι μια πρακτική που ακολουθείται πλέον μόνο εσωτερικά σε κάθε τράπεζα. Το κάθε πιστωτικό ίδρυμα δίνει τέτοιου είδους έγκριση μόνο για δάνεια που έχει εκδώσει η ίδια στο παρελθόν, προκειμένου να τα στηρίξει και να μην μπουν και αυτά στη μεγάλη λίστα των ληξιπρόθεσμων.