«Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπογράφω», είναι η κατηγορηματική απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπει στην πρόσφατη φράση του προέδρου ότι εάν συμφωνεί με ένα μέτρο ή με μία συμφωνία θα το ψηφίσει, έστω κι αν ζητηθεί απλή πλειοψηφία και, αντιθέτως, εάν διαφωνεί θα το καταψηφίσει, ακόμη κι αν ζητηθούν «και 180 και 250 ψήφοι». “Προσπάθεια απόδρασης” χαρακτηρίζει η ΝΔ την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει την ψήφιση της νέας συμφωνίας (που αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου) για την μείωση του ελληνικού χρέους με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και δηλώνει ότι “θα καθορίσει την στάση της όταν θα έχει ολοκληρωμένη την συμφωνία” αλλά ξεκαθαρίζει ότι “η ΝΔ δεν πρόκειται να πει ναι στο λάθος”.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις των δύο υπουργών κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου ο κ. Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι “ψάχνουν προφάσεις και προσχήματα για να αποδράσουν” και εξήγησε ότι “ενώ ομολογούν ότι η ευρεία πλειοψηφία δεν είναι νομικά επιβεβλημένη την θέλουν για πολιτικούς λόγους”. Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι το θέμα με την συμφωνία δεν είναι μόνο ποιό θα είναι το ύψος του “κουρέματος” και σημείωσε ότι “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η “ΝΔ δεν συζητά και δεν δέχεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο των συμφωνιών για την αντιμετώπιση του χρέους”. Πρόσθεσε ότι “άλλο τεχνική βοήθεια και άλλο εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε οποιουσδήποτε ξένους. Αποφάσεις που βάζουν πάνω από την όποια εκλεγμένη κυβέρνηση οποιουσδήποτε άλλους είναι αντισυνταγματικές και απαράδεκτες, τις απορρίπτουμε”.
Ο κ. Μιχελάκης συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έπειτα από δύο χρόνια λανθασμένης πολιτικής και απουσίας της κυβέρνησης φθάσαμε στο σημείο αυτό. Προσθέτει ότι με την συμφωνία που διαφαίνεται η Ευρώπη και το ΔΝΤ αναλαμβάνουν το χρέος και εμείς το έλλειμμα που σημαίνει μηδενισμός του ελλείμματος και δέσμευση για πλεονοσματικούς προυπολογισμούς. Για την επίτευξη του στόχου είναι καθοριστικό το μείγμα οικονομικής πολιτικής και απαιτείται ουσιαστική διαπραγμάτευση για την αλλαγή του μείγματος. Κατέληξε λέγοντας ότι “η κυβέρνηση επιμένει στην λάθος συνταγή και η ΝΔ θέλει και μπορεί να διαπραγματευθεί την αλλαγή της συνταγής”.