Κούρεμα 50% και ενισχυμένη εποπτεία αποφάσισε η Ευρώπη

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 100 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στις 05:15 τελείωσε η συνεδρίαση – θρίλερ των ηγετών χωρών της Ευρωζώνης, με την Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί να δηλώνουν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.
Ο Νικολά Σαρκοζί που βγήκε πρώτος από τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι βρέθηκε διαρκής λύση για την ελληνική κρίση, ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την εμπλοκή του ιδιωτικού ρόλου στην ελληνική υπόθεση.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ανέφερε ότι «αποφεύχθηκε το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας», καθώς και ότι θεωρεί πως πλέον ο κόστος θα καθησυχαστεί από τις αποφάσεις που έλαβε η ευρωζώνη.
Σε 400 δισ. δολάρια ΗΠΑ προσδιόρισε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, την οικονομική αξία των αποφάσεων που έλαβε η μαραθώνια, περιπετειώδης Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup. Ο ίδιος, χαρακτήρισε«εξαιρετικά κρίσιμες» τις αποφάσεις που κατέστη δυνατόν να ληφθούν, μετά και από τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδος για εθελοντικό «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.
Ο ίδιος, ανέφερε, ότι η πολυπλοκότητα των ζητημάτων που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup και η αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια μακριά νύχτα διαπραγματεύσεων. «Μπορούμε τώρα να ανακουφιστούμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνκγελα Μέρκελ, ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος, τελικά θα προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος, με μόνιμη παρουσία ελεγκτών εφαρμογής του προγράμματος.
Τη σύνταξη του νέου προγράμματος θα συνδράμει η τελευταία έκθεση της τρόικας, ενώ στόχος είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδος στο 120% του ΑΕΠ της μέχρι το 2020, ούτως ώστε η χώρα να καταφέρει να επιστρέψει ρεαλιστικά στις αγορές.

Η συμφωνία των Βρυξελλών

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014, πρόκειται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011.

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα, στο κείμενο σημειώνεται ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος , η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της Τρόϊκα θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την Τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.


Για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η «διακυβέρνηση» του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα, αναφέρει το ανακοινωθέν των ηγετών της ευρωζώνης.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα με πανηγυρικούς τόνους, αλλά η ουσία είναι ότι παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, εδώ και δυο χρόνια, αλλά τίποτα δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει κάτι δραματικά τα επόμενα χρόνια.
Οι παράμετροι της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι έχουν «ψιλά» γράμματα, οι λεπτομέρειες θέλουν συνεχείς αναλύσεις, άρα κανένας δεν μπορεί να μιλήσει με  βεβαιότητα για το τι μέλει γενέσθαι.
Το βέβαιο είναι ότι κανένας οικονομολόγος και αναλυτής από το εξωτερικό δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αφού πρώτιστο μέλημα οφείλει να είναι η παραγωγή πρωτογενών ελλειμμάτων από την ελληνική κυβέρνηση. Όμως η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η χώρα μας, σε σχέση με τη δυνατότητα ή και τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τη συρρίκνωση του δημοσίου, εξακολουθεί να είναι τεράστιο αγκάθι για τους πιστωτές μας και τους παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας.