Ακούς ακόμα και από επίσημα χείλη,
*ότι δεν συμφέρει τους Ευρωπαίους να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε, γιατί είναι και οι δικές τους Τράπεζες εκτεθειμένες στα «τοξικά» πλέον Ελληνικά ομόλογα και θα χρεοκοπήσουν,
*ότι δεν τους συμφέρει να
βγούμε εκτός Ευρωζώνης γιατί, αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα ακολουθήσει και η χρεοκοπία άλλων κρατών (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κλπ),
*ότι κινδυνεύει με την χρεοκοπία της Ελλάδας να «πέσει» το Ευρώ, ότι θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη.
Συνεπώς, καταλήγουν, οι φιλολογούντες παντογνώστες, έχουμε στριμώξει την Μέρκελ, τον Σαρκοζί, και όλους τους άλλους Ευρωπαίους, ακόμα και ο Ομπάμα μας τρέμει, και θα πρέπει, θέλουν δεν θέλουν, να μας δίνουν δανεικά και αγύριστα, για να δημιουργούμε νέα ελλείμματα κάθε χρόνο.
"Πλανώνται πλάνην οικτράν"
Στις 21 Ιουλίου 2011 η Ευρώπη έδωσε στην Ελλάδα μια τελευταία, κατά την γνώμη μου, ευκαιρία.
Της έδωσε μια νέα δανειακή στήριξη και μερική (21%) αναδιάρθρωση του χρέους της, για να μπορέσει να σταθεί οικονομικά και να έχει εξυγιανθεί πλήρως έως το 2014, προκειμένου να γυρίσει στις «αγορές».
Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται η οριστική λύση του προβλήματος των υπερχρεωμένων χωρών με τις διατάξεις του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με βάση αυτές τις διατάξεις όσες χώρες μπορούν να σταθούν οικονομικά και να βγουν να δανείζονται από τις «αγορές» θα υποστηρίζονται, οι άλλες, όπως η Ελλάδα θα πρέπει να πορευτούν μόνες τους.
Με απλά λόγια μας λένε: «κόψτε το λαιμό σας και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας από εδώ και στο εξής».
Συνεπώς μας σπρώχνουν γρήγορα εκτός ευρωζώνης με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες από μια επιστροφή στη δραχμή. (βλέπε σχετικό παλαιότερο άρθρο). Τότε όλοι οι Έλληνες θα χάσουμε πολλαπλάσια από ότι χάνουμε σήμερα και η ανάκαμψη στην Ελληνική οικονομία θα έρθει μετά από δεκαετίες."Κούρεμα" 50%
Στην τελευταία συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί φαίνεται να συμφωνήθηκε το «κούρεμα» των Ελληνικών ομολόγων κατά 50% αντί 21% που ήταν με την απόφαση της 21/7/2011.
Αυτό θα ήταν καταστροφή αφενός για τις Ελληνικές Τράπεζες που έχουν 40 δις. σε ομόλογα και αφετέρου για τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν 25 δις. Ελληνικά ομόλογα.
Για τις τράπεζες οι ανακεφαλαιοποίησή τους μετά το «κούρεμα» του 50% θα πρέπει να γίνει είτε από Έλληνες επενδυτές, κάτι αδύνατον αυτή την χρονική περίοδο, είτε από διεθνείς επενδυτές και το ΤΧΣ.
Αυτό θα σημαίνει πως οι Ελληνικές τράπεζες θα ανήκουν σε ξένους επενδυτές και δεν θα εξετάζουν τις δυνατότητες δανειακών αναπτυξιακών καλύψεων ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά το μεγαλύτερο κέρδος από διεθνείς επικερδείς δανειοδοτήσεις.
Τα ασφαλιστικά ταμεία με το «κούρεμα» 50% θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να δίνουν ολόκληρες τις συντάξεις, που μάλλον θα χρειασθεί να «κουρευτούν» κατά 50% τουλάχιστον.
Μέχρι την 23η Οκτωβρίου που θα συνεδριάσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η Ελλάδα περνά τις δυσκολότερες οικονομικά μέρες της.
Θα πρέπει αρχικά να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο από την Βουλή και να δούμε τις σκέψεις Μέρκελ - Σαρκοζί - Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα.
Και όλα αυτά με μια εβδομάδα συνεχών απεργιών και καταλήψεων.
Με μια κοινωνία με διαλυμένη συνοχή, που καταστρέφει καθημερινά και τις ελάχιστες πιθανότητες που έχει να βρει κάποιο σωσίβιο επιβίωσης στην κρίση.
Το είχαν προβλέψει.
Την όλη κατάσταση όπως εξελίσσεται για την Ελλάδα την είχαν προβλέψει ακριβώς:
- Ο Κ. Σημίτης που αρχικά είπε ότι οδηγούμεθα στο ΔΝΤ, στη συνέχεια σε ελεγχόμενη χρεοκοπία και προ λίγων ημερών ότι το 2014 θα είμαστε εκτός ευρωζώνης.
- Ο Στ. Μάνος που συνεχώς μιλούσε για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, για άμεσες αποκρατικοποιήσεις και για βαρύτητα στις επενδύσεις.
- Ο Αλ. Παπαδόπουλος που σε ομιλία του στο Δημαρχείο Πύργου είχε μιλήσει για επερχόμενο "οικονομικό παγετώνα" στην Ελλάδα.
- Ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, που είχε προβλέψει την όλη πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.
Βέβαια, κάθε λογικός σκεπτόμενος Έλληνας διερωτάται αν αυτή την κρίσιμη περίοδο θα έπρεπε ο Κ. Σημίτης, ο Αλ. Παπαδόπουλος, Ο Στ. Μάνος, ο Γ. Βαρουφάκης να έχουν ή όχι ενεργό συμμετοχή στην οικονομική διάσωση της χώρας και στη θέση τους να είναι η Τίνα, η Λούκα, η Μαριλίζα, η Νταλάρα;
Το λάθος του Κ. Σημίτη
Σε όλα όσα είχε πει και γράψει έχει βγει σωστός ο Κ. Σημίτης. Πιστεύω όμως ότι στο χρόνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει κάνει λάθος γιατί δεν θα είναι το 2014, αλλά πολύ ενωρίτερα.
Υπάρχει διέξοδος;
Μία, μόνη και επώδυνη με τα εξής δεδομένα:
* Εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις χωρίς δανεικά.
* Αλλαγή της νοοτροπίας του βολέματος και κρατικοδίαιτες αντιλήψεις μιας επίπλαστης ευημερίας ενός υπερχρεωμένου με δανεικά δημόσιου τομέα.
* Με τον βουλευτή να νομοθετεί και όχι να βολεύει. Που να ασχολείται με τα μεγάλα και όχι τα μικρά και ανούσια.
* Με οδηγούς τους ικανούς και όχι τους ανεπάγγελτους κομματάρχες με το ακουστικό του κινητού μονίμως σκουλαρίκι.
Αγγελίδης Ιωάννης