Στο χείλος του γκρεμού δεκάδες φορείς προστασίας ανάπηρων παιδιών

Να διατεθεί η εισφορά ποσοστού 5% επί της βουλευτικής αποζημίωσης στα ιδρύματα που έχουν πρόβλημα
Πρόταση της Ευγενίας Τσουμάνη – Σπέντζα για αξιοποίηση συγκεκριμένης εισφοράς των βουλευτών.
Την καταβολή των οφειλόμενων κρατικών επιχορηγήσεων, την πρόβλεψη φορολογικών κινήτρων, την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ ζήτησε η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κα Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας σχετικά με το πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης τριάντα ενός φορέων που περιθάλπουν περισσότερα από 15.000 παιδιά με διάφορες αναπηρίες, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα και σοβαρές παθήσεις. 

Η βουλευτής Επικρατείας ζήτησε να πληροφορηθεί εάν και πότε θα καταβληθούν οι οφειλόμενες τακτικές επιχορηγήσεις για τα έτη 2010 και 2011 - οι οποίες έχουν περικοπεί από 30% έως 70% - και εάν θα υπάρξει δυνατότητα συμψηφισμού μεταξύ των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των απειλούμενων με κλείσιμο φορέων και των οφειλών του Δημοσίου προς αυτούς, όπως είναι τα νοσήλια και τα τροφεία που καταβάλλονται από συμβαλλόμενα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, εάν πρόκειται να υπάρξει εισήγηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τροποποίηση των διατάξεων περί φορολόγησης των δωρεών προς τα κοινωφελή σωματεία - διατάξεις που λειτουργούν ως αντικίνητρο για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν οικονομικά τους φορείς και που οδήγησαν σε μείωση των δωρεών κατά 40% το 2011. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και δη παιδικής φροντίδας. ‘Ήδη, όπως επεσήμανε η κα Τσουμάνη, υπάρχουν αδιάθετα 25 εκ. ευρώ στο Ε.Π. «Ανθρώπινο Δυναμικό» του Υπουργείου Εργασίας ειδικά για τις Στέγες Υποστηρικτικής Διαβίωσης.

Πρότεινε, τέλος, να διατεθεί η εισφορά ποσοστού 5% επί της βουλευτικής αποζημίωσης προς το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής το οποίο καταργήθηκε το Δεκέμβριο του 2010 σε φορείς κοινωνικής προστασίας που αντιμετωπίζουν ζήτημα βιωσιμότητας, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων. «Οι πόροι και οι εισφορές κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να διατίθενται για συγκεκριμένους σκοπούς και όχι να πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του Υπουργείου Οικονομικών», όπως τόνισε η κα Τσουμάνη-

Ο υφυπουργός Υγείας, Διατροφής και Άθλησης κ. Τιμοσίδης αναγνώρισε το πρόβλημα και απέδωσε την καθυστέρηση καταβολής των τακτικών επιχορηγήσεων στην προβλεπόμενη από τον «Καλλικράτη» μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ ενώ δήλωσε την πρόθεση του να επισπεύσει την καταβολή τους.