Κλείδωσε ο ανασχηματισμός - Κυβέρνηση με συμμετοχή τεχνοκρατών


"Αλλάζουμε τα πάντα", δήλωσε από το βήμα του "Εκόνομιστ" ο πρωθυπουργός. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως ο Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να αλλάξει και την κυβέρνησή του. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, βέβαια, τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στην οικονομία, όπου ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε βολιδοσκοπήσεις για μεικτό σχήμα πολιτικών και προσωπικοτήτων από την αγορά και ειδικότερα τον τραπεζικό τομέα.
Θέμα που θα βρούμε μπροστά μας το ερχόμενο χρονικό διάστημα, όπως η διαχείριση του χρέους, οι κινήσεις στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, τα ασφάλιστρα κινδύνου και οι αποκρατικοποιήσεις απαιτούν στελέχη με υψηλή εξειδίκευση.
Δεδομένου ότι η πολιτική απόφαση θα έχει ήδη ληφθεί από αυτή την κυβέρνηση, το διάδοχο σχήμα θα πρέπει να διαθέτει τα πρόσωπα που θα μπορούν να την υλοποιήσουν.

Σε ένα πεδίο εξαιρετικά ολισθηρό, με συγκρουόμενες απόψεις και συμφέροντα και σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ακόμη και νυν υπουργοί παραδέχονται πως ο οδικός χάρτης, το μεσοπρόθεσμο και οι αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνουν αλλαγές τέτοιας έκτασης, που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν από την υφιστάμενη κυβερνητική δομή.
Η σημερινή διάταξη δυνάμεων απηχεί άλλες εποχές, αντιστοιχεί σε άλλες ανάγκες και με αυτό το δεδομένο ο Γ. Παπανδρέου μελετά όλες τις πιθανές αλλαγές. Πέραν της οικονομίας ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για τα πρόσωπα στα οποία θα αναθέσει την ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.
Γιατί θέλει σε έναν χρόνο από σήμερα να μπορεί να πει και να αποδείξει ότι άλλαξε το κράτος, τη δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα και δημιούργησε μια νέα τάξη στο εσωτερικό της χώρας.
Προκύπτουν, έτσι, αναζητήσεις για τα στελέχη που θα αναλάβουν την ψηφιακή σύγκλιση στην πράξη, τον νόμο τον έφτιαξε ο Γ. Ραγκούσης, και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να σταματήσει να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην ανάπτυξη.
Τα ένσημα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο για την αξιοποίηση ανθρώπων της αγοράς είναι πιο πιθανό από ποτέ. Αλλωστε, το πολιτικό προσωπικό έχει αποδείξει ότι έχει όρια και πως οι καθηγητές μπορεί να είναι άριστοι στη θεωρία, δεν είναι όμως πάντα η καλύτερη επιλογή στις πραγματικές ασκήσεις.

Ετσι, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εστιάσει σε πρόσωπα με ένσημα στον ιδιωτικό τομέα.
Στις σχετικές αναζητήσεις πρωτοστατεί ο? υπουργός Οικονομικών, που είναι ο πρώτος άνθρωπος που ζήτησε ενισχύσεις σε αυτή την κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, όμως, έχει μείνει μόνος να μοιράζει τον χρόνο σε Ελλάδα και έδρες των δανειστών. Βάρος των διαπραγματεύσεων σηκώνει, βέβαια, και ο Γ. Παπανδρέου, ενώ τα νώτα κρατούν ο Φ. Σαχινίδης και ο Δ. Κουσελάς.
Η αναβάθμιση του Γ. Καπελέρη και του Ι. Διώτη θεωρείται ότι ενισχύει τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα του οικονομικού επιτελείου. Χρειάζονται, όμως, κι άλλα χέρια.
Ο Λ. Παπαδήμος είναι η πλέον προβεβλημένη περίπτωση. Το όνομά του έχει κυριαρχήσει σε δεκάδες σενάρια. Ο άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού διαθέτει το κύρος και τις επαφές για να αναλάβει τις διεθνείς σχέσεις της ελληνικής οικονομίας.
Η ανάληψη εκ μέρους του του υπουργείου Οικονομίας θεωρείται μια πολύ πιθανή επιλογή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ή άνθρωποι της εμπιστοσύνης του έχουν βολιδοσκοπήσει ανώτατα τραπεζικά στελέχη, όπως ο Απ. Ταμβακάκης, ο Θ. Πανταλάκης, ο Γκ. Χαρδούβελης, αλλά και τον Γ. Στουρνάρα του ΙΟΒΕ.
Στελέχη που ξέρουν την ελληνική οικονομία και τη λειτουργία των αγορών και που μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση του χρέους. Θέση στο νέο σχήμα είναι πολύ πιθανό να έχουν η Ε. Παναρίτη και ο Ηλ. Μόσιαλος, δύο πρόσωπα με ειδικές γνώσεις πάνω σε κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.
Στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αίσθηση η παρέμβαση του τελευταίου για το κράτος, για το οποίο ζήτησε να απαλλαγεί από τον νομικισμό.
Υπάρχει, βέβαια, και το πρώτο κύμα των ανθρώπων του Γ. Παπανδρέου που βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέλαβε τον πιο δύσκολο και η παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Είναι χαρακτηριστικό πως το όνομά του ακούγεται μέχρι και για το υπουργείο Εξωτερικών, που ο πρωθυπουργός έχει εμπιστευτεί στον Δ. Δρούτσα, τον οποίο είχε σύμβουλο όταν ο ίδιος βρισκόταν στην καρέκλα της Βασιλίσσης Σοφίας επί πρωθυπουργίας Σημίτη.
Αδιατάρακτη είναι, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, και η σχέση του Γ. Παπανδρέου με τον Γ. Ραγκούση. Από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως υποβάθμιση η ανάθεση του συντονισμού για την ανασυγκρότηση του αθηναϊκού κέντρου στον Θ. Πάγκαλο, αλλά η αλήθεια είναι πως επρόκειτο για επιθυμία του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος έχει μπροστά του το νέο μισθολόγιο και την αλλαγή του κράτους, συν τον εκλογικό νόμο.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ
Λ. Παπαδήμος
Ο άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού διαθέτει το κύρος και τις επαφές για να αναλάβει τις διεθνείς σχέσεις της οικονομίας. Το όνομά του έχει κυριαρχήσει σε δεκάδες σενάρια στο παρελθόν τώρα όμως δείχνει κλεισμένη η συμμετοχή του.

Γ. Στουρνάρας
Από τους βασικούς πρωτεργάτες της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝ. Από τη θέση του διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας προώθησε τη συμφωνία με την Credit Agricole. Σήμερα είναι γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Απ. Ταμβακάκης
διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζα. Εργάστηκε στη "Mobil Oil Hellas", στη συνέχεια στην Τράπεζα Επενδύσεων και αργότερα στην ABN-AMRO. Ηταν υποδιοικητής της Εθνικής Κτηματικής και της Εθνικής Τράπεζας.

Γ. Χαρδούβελης-Θ. Πανταλάκης
ο πρωτος έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Σήμερα είναι ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank. Ο Θ. Πανταλάκης είναι πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ.ά.

Νυν υπουργοί
Ανακατεύει την τράπουλα

Πέραν της Ρ. Βάρτζελη, που είναι στα πάνω της το τελευταίο διάστημα, και του Π. Γερουλάνου, ο οποίος έχει γίνει ξανά απαραίτητος στον πρωθυπουργό, αρχίζουν τα ερωτηματικά. Στο Μαξίμου έχουν φθάσει παράπονα από υπουργούς και τρόικα, τόσο για τη Λ. Κατσέλη όσο και για την Τ. Μπιρμπίλη. Ειδικά οι θέσεις τους για τις αποκρατικοποιήσεις έχουν ενοχλήσει τους δανειστές, που έχουν απόλυτη γνώση της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Και έχουν διαμηνύσει στον Γ. Παπανδρέου πως δεν χωρούν ούτε λαϊκισμοί ούτε ιδεοληψίες.
Ο Χ. Παμπούκης ήταν και παραμένει χωρίς αμφιβολία άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αλλά οι επιδόσεις του στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων δεν ήταν οι αναμενόμενες. Τουλάχιστον όχι σύμφωνες με τις προσδοκίες που δημιούργησε η ανάληψη της θέσης από τον καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, ο πρωθυπουργός θα πάει σε δοκιμασμένες λύσεις από το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις είναι πιθανό να συνεχίσουν την κυβερνητική θητεία τους ο Θ. Πάγκαλος, ο Ευ. Βενιζέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Α. Λοβέρδος, ο Δ. Ρέππας και ο Χρ. Παπουτσής.
Νέοι ρόλοι
Τα ατού των βουλευτών

Από την ομάδα των αναπληρωτών και των υφυπουργών πιο αποτελεσματικοί θεωρούνται από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, μεταξύ άλλων, ο Π. Μπεγλίτης, ο Φ. Σαχινίδης, ο Ντ. Ρόβλιας, η Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο Μ. Οθωνας, η Μ. Αποστολάκη, ο Δ. Δόλλης και ο Γ. Κουτσούκος. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της Φ. Γεννηματά, ενός προσώπου που αρκετοί προτείνουν για κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα τα πράγματα είναι πιο απλά. Μια σειρά βουλευτών, ο Γ. Φλωρίδης, ο Κ. Καρτάλης, ο Π. Κουκουλόπουλος, ο Ν. Αλευράς κ.ά., έχουν ξεχωρίσει.
Ολοι τους, βέβαια, θεωρούνται εκσυγχρονιστές. Από αντένδειξη που θα ήταν αυτό κάποτε, στην εποχή του μνημονίου και του οικονομικού ρεαλισμού θεωρείται προσόν.
Αντίθετα, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει κανένα σήμα σε ό,τι αφορά στους πρώην. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατούν σιγήν ιχθύος όταν ερωτούνται για τον Κ. Σημίτη, αν και δεν αποκλείουν να έχει υπάρξει ή να ακολουθήσει επαφή, και δεν δίνουν κανένα στοιχείο σε ό,τι αφορά στον Γ. Παπαντωνίου, τον Χρ. Βερελή ή τον Α. Παπαδόπουλο, που χαίρει γενικής εκτίμησης για την ηθική και την αποτελεσματικότητά του.