Νέα φοροεπιδρομή και όλοι οι συντελεστές του ΦΠΑ στο 23% Βαθαίνουν την ύφεση! Εξακολουθούν να αφήνουν αλώβητο το δημόσιο! Ο ιδιωτικός τομέας - για άλλη μία φορά - θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο, δηλαδή την αναθεώρηση του ελλείμματος, αφού συμφώνως με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ο περσινός προϋπολογισμός εκτελέστηκε με απόκλιση κατά 10,5% και όχι κατά 9,4%, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι στόχοι της κυβέρνησης απέτυχαν και ότι λείπουν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία για το 2010. Συνεπώς θα πρέπει άμεσα να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα που φυσικά θα επιβαρύνουν τον έλληνα φορολογούμενο και τον ιδιωτικό τομέα.
Με βάση την υστέρηση και των εσόδων το 2011 κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημαίνει πως η κυβέρνηση ψάχνει 4 δισεκατομμύρια για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του 2011. Οι νέες δυσμενείς εξελίξεις οδηγούν την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα μέσα σε δύο μήνες και μάλιστα μέτρα που συμφώνως με τις δεσμεύσεις στην τρόικα θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζονται.Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν. Στις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι οι νέοι φόροι επάνω στους ήδη υπάρχοντες και όπως ισχυρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, θα υψωθεί και πάλι το λάβαρο εναντίον της φοροδιαφυγής. Ένα λάβαρο που έχει υψωθεί εκατοντάδες φορές, αλλά ποτέ δεν οδήγησε σε πόλεμο και δεν χύθηκε σταγόνα αίμα…
Σήμερα, υπάρχει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με θέμα την αναζήτηση νέων φορομπηχτικών μέτρων. Υπάρχει σκέψη για κατάθεση ενός «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου στην Βουλή που θα προβλέπει την αύξηση των ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά κατά 10%, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 40 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρων και 1-2 ευρώ ανά φιάλη ποτών, ενώ πιθανότατη είναι και η νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας.
Το μέτρο που θα τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και θα μεγεθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση, είναι η πιθανότατη διεύρυνση του ΦΠΑ και η υπαγωγή όλων των προϊόντων και υπηρεσιών στο 23%. Αυτό, αυτομάτως σημαίνει ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, καθίσταται εκτός κάθε ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες, με τιμές κάθε άλλο παρά ελκυστικές. Πολύ περισσότερο, αν αναλογιστεί κάποιος, ότι και οι τιμές όλων των υπολοίπων προϊόντων και υπηρεσιών θα πάρουν την ανηφόρα.
Σε ότι αφορά τον δημόσιο τομέα, δεν υπάρχει ούτε σκέψη για επιχείρηση συρρίκνωσής του. Το μόνο που σκέφτονται είναι η επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Γεγονός που σημαίνει ότι θα «τη πληρώσουν» πάλι, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι με περικοπές στους μισθούς τους, που ενδεχομένως θα φτάσουν και το 30%.
Τέλος, θεωρείται εκ των ουκ άνευ, η κατάργηση ή το ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων, στα οποία μάλιστα αναμένεται να τεθούν και κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας.
Πιθανότατα το «μίνι» νομοσχέδιο, θα συνοδεύει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο των 27 δις. ευρώ στην Βουλή.