Φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα, 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχουν «ξεχάσει» να υποβάλουν δηλώσεις ΦΜΑΠ αλλά και 1.150 μεγάλες επιχειρήσεις, είναι οι πρώτοι «στόχοι» του ελεγκτικού μηχανισμού με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το εν λόγω σχέδιο το οποίο θα είναι τριετές και, εκτός απροόπτου, ανακοινώνεται αύριο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα ανανεώνεται κάθε έτος αφού βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι όπως στην πενταετία 2011 - 2015 καταφέρει να εισπράξει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ.
Χρονοδιάγραμμα
Χρονοδιάγραμμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τις Εφορίες άμεσα, την προσεχή Δευτέρα 2 Μαΐου, ενώ οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. θα ελέγχονται σε καθημερινή βάση για την πορεία των αποτελεσμάτων από τις ειδικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί στο υπουργείο και εκπονούν τα εν λόγω σχέδια.
Συγκεκριμένες δράσεις
Ειδικότερα, το εν λόγω σχέδιο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις καθώς, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει τη συγκρότηση Ειδικής Ομάδας Παρακολούθησης Φορολογουμένων για την υποβολή δηλώσεων, αλλά και Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου φορολογουμένων που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ
Από το «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», δεν θα ξεφύγουν φυσικά όσοι έχουν εντοπιστεί ήδη με ληξιπρόθεσμες οφειλές και στους οποίους περιλαμβάνονται τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι, κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, προμηθευτές Σούπερ - Μάρκετ, ακόμη και όσοι εκμισθώνουν ακίνητα στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα βάζει στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού μηχανισμού:
* όλες τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. δικηγόρων και συμβολαιογράφων,
* συγκεκριμένο δείγμα ανά Δ.Ο.Υ. για την παρακολούθηση φορολογουμένων με βάση τα εισοδήματά τους, όπως αυτά προκύπτουν από τα τεκμήρια διαβίωσης και το περιουσιολόγιο, για τα οικονομικά έτη 2008 - 2010,
* όλα τα στοιχεία ΦΠΑ, ΑΕΠ, εισοδήματος, απόδοσης φόρων εξωχώριων εταιριών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Παράλληλα το σχέδιο θα περιλαμβάνει και τέσσερις συγκεκριμένες δράσεις που θα αφορούν σε στόχους επιλεγμένους για έλεγχο, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, οι οποίοι θα είναι οι εξής:
α) προσωρινοί έλεγχοι σε 1700 φυσικά πρόσωπα, που έχουν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις
β) έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου
γ) κλήση για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από όσους κατέχουν ακίνητα ύστερα από σχετική αγορά και οι οποίοι δεν δήλωσαν την αξία απόκτησής τους στη σχετική δήλωση εισοδήματος,
δ) κλήση για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φυσικών προσώπων οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις Φ.Μ.Α.Π της περιόδου 1997-2007.
Από την άλλη πλευρά βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι σχεδιάζεται η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων, με τη θέσπιση του «Πιστοποιητικού Φορολογικής Συνέπειας», αλλά και η σύσταση Υπηρεσίας Μεγάλων Φορολογουμένων.