«Η Ελλάδα καινοτομεί»...

Καύσιμα από το... τηγάνι, φωτοβολταϊκά σε τσάντες χειρός, εμβόλιο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, πρωτεΐνες της μέδουσας σε διαγνωστικά τεστ και φορητοί καρδιογράφοι είναι μερικές μόνο από τις 300 καινοτομικές ιδέες ελληνικής σύλληψης και κατασκευής που υποβλήθηκαν από έλληνες ερευνητές και επιχειρήσεις στον διαγωνισμό «Η Ελλάδα καινοτομεί»...
Είκοσι μία εξ αυτών προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που διοργανώνουν από κοινού ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και η Eurobank, μετά από ενδελεχή εξέταση που κράτησε περίπου έξι μήνες. Τέσσερις από τις καινοτόμες ιδέες φέρουν υπογραφή Θεσσαλονίκης, αφού προέκυψαν είτε από ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ είτε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικών Εφαρμογών, που εδρεύει στην πόλη.
- Φωτοβολταϊκά παράθυρα. Μια ελληνική εταιρεία, η Brite Solar, ανέπτυξε διαφανείς ηλιακές κυψελίδες οι οποίες τοποθετούνται αντί για τζάμια στα παράθυρα και λειτουργούν και από τις δύο όψεις του σπιτιού, με ηλιακό και τεχνητό φως, μέρα και νύχτα. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει την πατέντα και στις ΗΠΑ με στόχο ευρεία εφαρμογή της τεχνολογίας της σε παράθυρα, γυάλινες προσόψεις κτιρίων, ηλιοροφές και ηχοπετάσματα αυτοκινητόδρομων. Η τιμή παραγωγής των προϊόντων της είναι συγκρίσιμη με αυτή των κοινών υαλοπινάκων.

- Αισθητήρες που καθαρίζουν τον αέρα. Πρόκειται για αισθητήρες που είναι φτιαγμένοι από υλικά νανοτεχνολογίας, οι οποίοι ενεργοποιούνται με το άναμμα των λαμπτήρων φωτισμού και αποδομούν τους ρύπους του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Την καινοτόμο ιδέα ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, με επικεφαλής τον Γιώργο Κυριακίδη. Το σύστημα καθαρισμού εσωτερικών χώρων συνεργάζεται με οποιοδήποτε εμπορικό σύστημα κλιματισμού. Εκπρόσωπος της ομάδας είναι ο Νικόλαος Κανόπουλος.

- Απαγωγός κρουστικών υπερτάσεων. Η εταιρεία Raycap ΑΕ με εργοστάσιο στη Δράμα και παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας για πελάτες όπως ο... πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε το Strikesorb 30 Din Rail Mount, ένα πρωτοποριακό εξάρτημα προστασίας των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων από υπερτάσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας είναι ο Ζαφείρης Πολίτης.

- Μια μαγιά, πολλά τυριά. Μετά από 12 χρόνια, επτά επιστημονικές δημοσιεύσεις και τρεις διδακτορικές διατριβές, ερευνητική ομάδα του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέπτυξε μια μαγιά πολλαπλών χρήσεων, με βάση το τυρόγαλα (απόβλητο τυροκομείων). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ωρίμανση πολλών τυριών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (σκληρότητα, οπές, γεύση, άρωμα), τα οποία αντέχουν στην αλλοίωση του χρόνου. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή κεφίρ, βιοαιθανόλης, ξηρής ζύμης αρτοποιίας σε φακελάκι και πρωτεϊνούχων ζωοτροφών. Έχει χαμηλό κόστος επένδυσης, χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεγάλης γκάμας προϊόντων και για τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Εκπρόσωπος της ομάδας είναι ο Αθανάσιος Κουτίνας.

- «Έξυπνοι» ανελκυστήρες. Η εταιρεία Ν. Μιχαλοδημητράκη - Π. Νεοφώτιστος ΟΕ ανέπτυξε ένα ινβέρτερ (σύστημα που κάνει την κίνηση του ανελκυστήρα ομαλή και το σταμάτημα ακριβές) αυτορυθμιζόμενο μέσα από τις κανονικές κινήσεις του θαλάμου. Το ινβέρτερ συνοδεύεται προαιρετικά από σύστημα απεγκλωβισμού με μπαταρίες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, και επίσης συμβάλλει στην ενεργειακή αποδοτικότητα της εγκατάστασης.

- Προσομοιωτής επιχειρηματικότητας. Λογισμικό προσομοίωσης που εφαρμόζεται στο τμήμα διοίκησης μιας επιχείρησης και εντοπίζει αδυναμίες από την εφαρμογή εικονικών αποφάσεων, ώστε να γίνει βέλτιστη διαχείριση επιχειρησιακών πόρων στην πραγματικότητα. Το πρόγραμμα της εταιρείας Danaos Management Consultants SA, με εκπρόσωπο ομάδας τον Παναγιώτη Βαρελά, είναι σχεδιασμένο για την υποστήριξη ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

- Υπολογιστές αντί για τετράδια. Ως μία από τις καινοτόμες προτάσεις παρουσιάζονται τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Δούκα, που δημιούργησαν την πρώτη ψηφιακή τάξη με διαδραστικούς πίνακες, οπτικοακουστικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικό λογισμικό, ασύρματη δικτύωση, ενώ από το 2010 όλοι οι μαθητές από τη Δ’ Δημοτικού μέχρι και τη Β’ Γυμνασίου χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους στην καθημερινή διδασκαλία και τις σχολικές δραστηριότητες

Πρωτότυπες κατασκευές που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία
Οι περισσότερες από τις καινοτόμες ερευνητικές εργασίες σχετίζονται με θέματα πρόγνωσης, διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών, προτείνοντας πρωτοποριακές λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Αυτοκόλλητα φάρμακα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Lavipharm ανέπτυξε τεχνολογία για την παραγωγή φαρμάκων σε μορφή λεπτής μεμβράνης (oral strip) που τοποθετείται μέσα στη στοματική κοιλότητα, ώστε να είναι πιο εύκολη η λήψη τους από ασθενείς με προβλήματα στην κατάποση ή τη λήψη υγρών, όπως είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, ψυχικά ασθενείς, επιληπτικοί, καρκινοπαθείς, άτομα με στομαχικές διαταραχές ή με αδυναμία κατάποσης, πάσχοντες από λοιμώξεις του στόματος ή φάρυγγα, ασθενείς με AIDS και άτομα που βρίσκονται σε θεραπείες που η απορρόφηση του φαρμάκου πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τον στοματικό βλεννογόνο ή υπογλώσσια. Εκπρόσωπος της ομάδας έρευνας είναι ο Σπύρος Φωτεινός.