Επιτάχυνση των αλλαγών και μεγαλύτερες περικοπές αναμένεται να ζητήσει η τρόικα, εν όψει της πέμπτης δόσης. Τη Δευτέρα έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο.Κεντρικά θέματα στην ατζέντα θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της υστέρησης εσόδων και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα στρατηγικής για την περίοδο 2012-2014.
Μεγάλος πονοκέφαλος είναι η συνέχιση στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων καθώς εκτός των άλλων αναδεικνύονται και οι μεγάλες αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Όπως γράφει και η Ναυτεμπορική οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τις σημαντικές καθυστερήσεις, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση για επιτάχυνση στη διάρκεια της προηγούμενης αξιολόγησης. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων εμφανίζει καθυστέρηση και κυρίως δε, ο τομέας των μεταφορών.
Ωστόσο, ο τομέας που η τρόικα θα εντείνει τις πιέσεις είναι η ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Έθνος στις σκληρές απαιτήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα περιλαμβάνεται η ανάγκη πρόσθετων περικοπών στις ΔΕΚΟ με αιχμή τη μείωση του μισθολογικού και του επιχειρησιακού κόστους, τον επαναπροσδιορισμό των επενδύσεων, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα και να αυξηθεί η απορροφητικότητα από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο Συνοχής.
Οι αξιωματούχοι των τριών οργανισμών αναμένεται να τονίσουν στους Ελληνες συνομιλητές τους ότι το σύστημα των μισθών και των επιδομάτων στην ελληνική διοίκηση είναι απρόσμενα πολύπλοκο και άνισο, ότι εξακολουθεί να δίνει υψηλότερες παροχές για ανάλογη εργασία στον ιδιωτικό τομέα και ότι, σε κάθε περίπτωση, οι μισθοί θα πρέπει να συνδεθούν πλέον με την παραγωγικότητα. Θα υπογραμμιστεί επίσης ότι με την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5», η απασχόληση στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να μειωθεί με ρυθμούς πάνω από 20.000 θέσεις ετησίως έως το 2013.
Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και το αίτημα της τρόικας για νέο «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα αλλά και για μείωση των αμυντικών δαπανών
Εν τω μεταξύ μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και μπλόκο στις διεκδικήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων στα δικαστήρια εισηγούνται στην κυβέρνηση οι εμπειρογνώμονες του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Σε μελέτη προτείνεται η εξομοίωση των αμοιβών του δημόσιου τομέα έναντι του ιδιωτικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη συγκράτηση της ανεργίας. Οι ερευνητές θεωρούν ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί περιοριστική εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο και να υπάρξουν ανατροπές στο σύστημα αμοιβών. Οπως επισημαίνουν, «η εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου αποτελεί έναυσμα για το τι θα συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, έχει σημασία το τι κάνει και πότε το ανακοινώνει το Δημόσιο για το εκάστοτε επόμενο ή επόμενα έτη, διότι έτσι επηρεάζει και τον ιδιωτικό τομέα».