Νέα στοιχεία από την απόρρητη επιχείρηση «Πάνορμος» (αρχαία ονομασία του Παλέρμο της Σικελίας) της Ασφάλειας Αττικής για την εξάρθρωση του κυκλώματος των 217 «νονών» της νύχτας έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έδωσαν αυτή την ονομασία στην επιχείρησή τους για να αποτυπώσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική και όχι μόνο από τη δράση των κακοποιών.
Επενδύσεις σε ακίνητα στη Μονεμβασιά, σε εταιρείες κατασκευής γκαράζ στην Αθήνα, αλλά και σε εταιρεία που κατασκευάζει μεγάλο τμήμα οδικού άξονα στη Δυτική Ελλάδα πραγματοποιούσαν μέλη του κυκλώματος για να «ξεπλύνουν» τα έσοδα από την προστασία νυχτερινών κέντρων, που ανέρχονταν σε πάνω από 500.000 ευρώ μηνιαίως. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε επτά άτομα ένας εκ των οποίων Ρωσοπόντιος τα οποία ακούγονται σε συνομιλίες να αναλαμβάνουν συμβόλαια θανάτου. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι και το ότι στις συνομιλίες υπάρχουν αναφορές για μεταφορά ναρκωτικών και όπλων από τα Ζωνιανά της Κρήτης, παρά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εκεί την περίοδο 2007-2008 για να σταματήσει η δράση των κακοποιών και να σπάσει το εγκληματικό «άβατο» της περιοχής.
Στη δικογραφία εμπλέκεται ακόμη και άτομο που είχε συνδεθεί με το «συνδικάτο εκτελεστών» την περίοδο 1987-1994 και που είχε συσχετιστεί τις τελευταίες ημέρες με την ανεύρεση -το περασμένο Σάββατο το ξημέρωμα- ενός οπλοστασίου μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο στον περιφερειακό δρόμο της Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες ώρες συνελήφθησαν και τρία άτομα από την Κρήτη (Χάρακας και Αμμουδάρα Ηρακλείου), τα οποία φέρονταν να προμήθευαν τις συμμορίες με όπλα και εκρηκτικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, μέλη του κυκλώματος ετοίμαζαν σειρά δολοφονικών επιθέσεων με στόχο αντιπάλους τους στον κόσμο της νύχτας. Έδιναν μάλιστα 50.000 ευρώ σε πληρωμένους εκτελεστές από την Ελλάδα και τη Ρωσία για να διεκπεραιώνουν τα συμβόλαια θανάτου. Μάλιστα ορισμένα από τα ραντεβού δίνονταν έξω από εκκλησία για να μην κινήσουν τις υποψίες. Οι δολοφονίες αναφέρονταν συνωμοτικά ως «προπόνηση» και η …προδικασία για την ανάθεση του συμβολαίου θανάτου ως «άνοιγμα καρτών». Ο πληρωμένος εκτελεστής δε αποκαλείτο «δικηγόρος». Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μέλη του κυκλώματος όταν επληροφορούντο τα μεγάλα ποσά που δίνονταν για πληρωμένους εκτελεστές εξέφραζαν την πρόθεσή τους «να κάνουν τη δουλειά» οι ίδιοι.
Επιπλέον μέλη του κυκλώματος ξέπλεναν τα χρήματά τους μέσω νομιμοφανών επενδύσεων. Έτσι «νονοί» φέρονται να έχουν επενδύσει χρήματα σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αλλά και σε μια κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή τμήματος μεγάλου οδικού άξονα στη Δυτική Ελλάδα. Ένα από τα μέλη του κυκλώματος ακούγεται ότι επιχείρησε να αγοράσει ακίνητο στη Μονεμβασιά αξίας 530.000 ευρώ.
Μια άλλη κύρια δραστηριότητα των κακοποιών ήταν οι βομβιστικές επιθέσεις με στόχο νυχτερινά κέντρα. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι δράστες για να μην κινούν τις υποψίες εμφανίζονταν συνοδευόμενοι από γυναίκες ή φορούσαν στολή παρκαδόρων. Οι βόμβες αναφέρονταν συνωμοτικά σαν «καλπάκια», «μπουφάν», «χορτόπιτες», «αρνάκια», «μπλοκ επιταγών», «γλυκά», ενώ την εκρηκτική ύλη την αποκαλούσαν «Προκόπη».
Επιπλέον έκρυβαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών σε ορεινές περιοχές, κυρίως στην Πάρνηθα, κοντά στην Αθήνα. Τα εκρηκτικά και τα όπλα τα προμηθεύονταν από την Κρήτη και η συναρμολόγηση των εκρηκτικών μηχανισμών γινόταν στην Αθήνα.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δικογραφία είναι ότι τα μέλη του κυκλώματος επεδίωκαν την επαφή με αστυνομικούς που υπηρετούσαν σε αεροδρόμια ώστε να διευκολύνονται στη διακίνηση λαθρομεταναστών. Μάλιστα για να υπάρχει αυτή η συνεννόηση φέρεται να είχαν μεσολαβήσει αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής.
Εντυπωσιάζει το τμήμα της δικογραφίας από το οποίο προκύπτει ότι μια γυναίκα, εμφανιζόμενη ως υπάλληλος της Βουλής, αλλά και μια γνωστή τραγουδίστρια, είχαν αναθέσει σε «νονούς» της νύχτας να απειλήσουν άλλους ιδιώτες με τους οποίους είχαν οικονομικές και άλλου είδους διαφορές. Για αυτές τις επαφές της τραγουδίστριας φέρεται να υπάρχει και οπτικό υλικό από τηλεοπτικές εκπομπές, όταν νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής αναζήτησαν το τελευταίο 24ωρο στη Βουλή τη γυναίκα που φέρεται ότι συνεργαζόταν με τους «νονούς» της νύχτας όμως δεν την εντόπισαν στις λίστες των υπαλλήλων και εκτιμούν ότι ίσως εργάζεται εκεί με άλλο όνομα.
Μέλη του κυκλώματος είχαν επιχειρήσει τον προηγούμενο Ιούνιο να «ξεπλύνουν» πλαστά χαρτονομίσματα ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία ενός από τους υπαλλήλους που ήταν αρμόδιος για τον έλεγχο γνησιότητας των χαρτονομισμάτων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όταν άκουσαν μέσω του συστήματος των υποκλοπών αυτές τις συνεννοήσεις ειδοποίησαν το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και η υπόθεση βρίσκεται από τότε στο 9ο ανακριτικό γραφείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Τέλος εντυπωσιάζει η δραστηριότητα ενός 56χρονου στρατηγού εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. -αποστρατεύτηκε το 2002- ο οποίος φέρεται να έχει καθημερινές επαφές με τον αρχηγό μιας συμμορίας «νονών», να δίνει εντολές για εγκληματικές επιθέσεις, αλλά και να εμφανίζεται ως κάτοχος κίβδηλων χρυσών λιρών. Ακόμη ο ίδιος απόστρατος αξιωματικός δηλώνει ότι έχει επαφές με μεγαλοτραπεζίτη για να προχωρά σε παράνομες συναλλαγές με χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ φέρεται να εμπλέκεται και σε λαθρεμπόριο χρυσού. [Βασίλης Λαμπρόπουλος - www.tovima.gr]
Εν τω μεταξύ το zougla.gr δημοσιοποιεί λίστες με τα ονόματα των 217 εμπλεκομένων στην υπόθεση κατονομάζοντας μεταξύ των άλλων τον απόστρατο υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Νίκο Τσούλφα που διετέλεσε προϊστάμενος της Πολιτικής Υπηρεσίας στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και κυκλοφορούσε με το ψευδώνυμο «Στρατηγός».
Ακόμη κατονομάζονται οι Παναγιώτης Βλαστός, Ιωάννης Σκαφτούρος, Βασίλης Στεφανάκος, Παναγιώτης Σοϊλέδης, ενώ στις λίστες -ανάμεσα στα ονόματα του «Ρώσου του ψηλού» ή «Ρωσίδα», του «Τάκη του κομμωτή» και του «Σπύρου του Γάτου»- περιλαμβάνεται ως εμπλεκόμενη και η Αγγελική Κιουρτσάκη κατά κόσμον Άντζελα Δημητρίου.