Υπολογίσιμη και η άδεια μητρότητας στον κλάδο ασθενείας ΙΚΑ


Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το ΙΚΑ είναι υποχρεωμένο να ανανεώνει το βιβλιάριο ασθενείας και να χορηγεί επιδόματα μητρότητας και ασθενείας και σε εργαζόμενες μητέρες που έκαναν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας. Μετά από άρνηση του ΙΚΑ να ανανεώσει το βιβλιάριο υγείας τους και να τους χορηγήσει επιδόματα μητρότητας και ασθένειας,
εργαζόμενες μητέρες απευθύνθηκαν στο Συνήγορο του Πολίτη επισημαίνοντας ότι το ΙΚΑ εσφαλμένα δεν υπολόγισε τον χρόνο κατά τον οποίο τελούσαν σε ειδική άδεια προστασίας μητρότητας, ως χρόνο ασφάλισης για τον κλάδο ασθένειας.
Οι εργαζόμενες μητέρες, μετά από την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής, δικαιώθηκαν.
Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνοντας τα εξής:
- Αποτελεί άμεση διάκριση λόγω φύλου η μη πρόσβαση ασφαλισμένων σε παροχές ασθενείας, λόγω μη υπολογισμού ως χρόνου ασφάλισης του χρόνου, κατά τον οποίο οι ασφαλισμένες έκαναν χρήση του δικαιώματος στην ειδική άδεια/παροχή προστασίας μητρότητας. Η διάκριση αυτή απαγορεύεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της μητρότητας και έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Με την απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, λόγω της άσκησης του δικαιώματος της ειδικής άδειας-παροχής προστασίας μητρότητας, υπονομεύεται ουσιαστικά ο σκοπός του νόμουπου είναι η προστασία της μητρότητας και η ενίσχυση της οικογένειας, ενώ ο αποκλεισμός αυτός χαρακτηρίστηκε «επαχθής» για τις εργαζόμενες μητέρες.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για τον κλάδο ασθένειας και κατά τη διάρκεια χρήσης της ειδικής εξάμηνης άδειας-παροχής προστασίας μητρότητας.
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 36, παρ.3 του νόμου 3996/2011), συμφώνησε ότι ο χρόνος που διανύεται κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης -πέρα από τον κλάδο κύριας σύνταξης- και για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και στους φορείς επικουρικής ασφάλισης.
Η προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη βαρύνει τον ΟΑΕΔ και καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού, παρακράτησης και απόδοσης της εισφοράς της ασφαλισμένης.