ΔΡΟΜΟΣ χωρίς επιστροφή

ΔΡΟΜΟ χωρίς επιστροφή αποτελεί για την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία η διασφάλιση της συνοχής της ευρωζώνης μετά τη χθεσινή νέα πρόκληση εκτίναξης του κόστους δανεισμού στα ύψη για την Ιταλία, την αναβολή δημοπρασίας ομολόγων από την Ισπανία, τις πληροφορίες ότι η Ισπανία αναζητεί έξωθεν οικονομική βοήθεια και την υποβάθμιση στη βαθμίδα ΑΑ από ΑΑ+ της βελγικής οικονομίας από τον οίκο S&P.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης γνωρίζουν πως η κατάρρευση της Ιταλίας θα οδηγούσε στο τέλος της ευρωζώνης και στη διακοπή της παγκόσμιας ενοποίησης. Αναζητώντας λύση στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η Γερμανία με την απόρριψη του ευρωομολόγου οΕυρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν πρότεινε να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να πειστεί η Γερμανία για την έκδοση ευρωομολόγων. Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, στη συνάντησή του με τους ομολόγους του της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, αναγνώριζε την αναγκαιότητα αποτροπής των κινδύνων για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, γιατί η νευρικότητα των αγορών θα καταφέρει επιπλέον πλήγμα στην πραγματική οικονομία.
Επισκεπτόμενος την Ιταλία, ο επίτροπος Ολι Ρεν κάλεσε τη Ρώμη να ξεκινήσει να παράγει άμεσα αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταλούν ισχυρά μηνύματα στις αγορές και να προσδιοριστούν σαφείς και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις. Χθες, το Iταλικό Δημόσιο κατέβαλε υψηλό κόστος δανεισμού, 7,8% για 2ετείς τίτλους, για να αντλήσει 10 δισ. ευρώ, αλλά με υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 50%. Επίσης, οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων έξι μηνών εκτινάχθηκαν στα ιστορικά υψηλά του 6,5%, όταν πριν από ένα μήνα οι αντίστοιχοι τίτλοι είχαν επιτύχει απόδοση 3,535%. Τα ιταλικά spreads επιμένουν ανοδικά, παρά τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι. Από την πλευρά του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν εμφανίσθηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας πως η ανοδική πορεία των spreads δεν επιβεβαιώνει ότι η Ιταλία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Στο μέτωπο της Ισπανίας, αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείουReuters φέρουν την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος να αναζητεί βοήθεια από το εξωτερικό. Πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος ανέφεραν ότι η πρόταση μελετάται, αλλά απαιτείται χρόνος για ουσιαστική ενημέρωση. Ο κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει αναλάβει μετά τις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου. Η Μαδρίτη επιθυμεί να αναζητήσει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ ή το EFSF προτού οι αγορές πολλαπλασιάσουν τις πιέσεις τους.
Κατά το πρακτορείο Bloombergho Iσπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι έχει ξεκινήσει τις διεργασίες για τη δημιουργία μιας «bad bank», η οποία με κρατική στήριξη θα αγοράσει τις προβληματικές τοποθετήσεις τραπεζών με σημαντική έκπτωση. Η χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης διεξάγονται διαπραγματεύσεις και για τους μηχανισμούς - ασπίδες κατά της κρίσης. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για τις τροποποιήσεις των συνθηκών της Ε.Ε. έχει τεθεί και θέμα εγκατάλειψης του σχεδίου για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), η λειτουργία του οποίου έχει δρομολογηθεί για το 2013. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περισσότερα μέλη της ευρωζώνης πλέον επιθυμούν την αφαίρεση αυτών των ρητρών για τους ιδιώτες. «Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και όλες οι περιφερειακές οικονομίες» είναι υπέρ της αφαίρεσης και κατά είναι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία». Τις συζητήσεις επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.