Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ζήτησε να έχει το βράδυ ο πρωθυπουργός,Γιώργος Παπανδρέου, όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Να σημειωθεί πως ακόμη δεν υπάρχει αντίδραση από το στρατόπεδο της ΝΔ, ενώ η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν επιβεβαιώνει το αίτημα.
Αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει καταλύτης των εξελίξεων στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Σημαντικό βήμα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας θεωρείται η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, εμφανίστηκε πολύ πιο συναινετικός θέτοντας πλέον ως μοναδική προϋπόθεση την παραίτηση του πρωθυπουργού.
Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης από την πλευρά του κ.Σαμαρά, είναι ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου, στο μέχρι χθες αίτημά του για σύντομη μεταβατική κυβέρνηση (διαρκείας από τρεις έως έξι εβδομάδες), με στόχο να ακολουθήσουν οι εκλογές.
Αναμένεται η ανταπόκριση του πρωθυπουργού, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 4 μ.μ.. Οι πληροφορίες για τη στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός είναι συγκεχυμένες, αλλά το βέβαια είναι ότι, μετά τη δήλωση Σαμαρά, το βάρος της οριστικής λύσης έχει μετατοπιστεί ξανά στον ίδιο. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διαρρέεται ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τον νέο πρωθυπουργό και την πολιτική ατζέντα της νέας κυβέρνησης και μετά να ακολουθήσει η παραίτηση Παπανδρέου.
«Προϋπόθεση η παραίτηση Παπανδρέου»
«Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την κάθε λύση. Όσο δεν παραιτείται μπλοκάρει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος από το προεδρικό Μέγαρο.
Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς, λίγο πριν συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε δηλώσει ότι «αντιλαμβανόμαστε όλοι την αγωνία του λαού, πρέπει να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας. Μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω αλλά και πρός τους εταίρους μας. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, προσθέτοντας ότι πρέπει «να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα που βασανίζει τον ελληνικό λαό».