Την πρώτη τους «περίπολο» πραγματοποίησαν στην ελληνική δημόσια διοίκηση οι επιτελείς του τοποτηρητή της τρόικας Χορστ Ράιχενμπαχ. Επιθεώρησαν εφορίες (ΔΟΥ) στην περιοχή της Αθήνας. Η «ομάδα κρούσης» του επικεφαλής της Task Force εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, έκπληκτη με το σύστημα με το οποίο δουλεύει σήμερα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Πρόκειται για ένα σύστημα που, όπως σχολίασαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις παραπέμπει σε μία άλλη εποχή.
Αυτό που τους προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η απουσία του μηχανογραφικού συστήματος στις εφορίες και τα συχνά μπλακάουτ του TAXIS - του πλέον διαφημιζόμενου «όπλου» της κυβέρνησης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Οι ξένοι δήλωσαν επίσης απορία με τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των εκκαθαριστικών για την πληρωμή των φόρων (εισοδήματος, ακινήτων, έκτακτες εισφορές) από τους πολίτες, τη στιγμή που οι ανάγκες του Προϋπολογισμού σε έσοδα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
«Ετσι δεν μπορεί να καλυφθεί η τρύπα στα κρατικά ταμεία» σχολίασε η γερμανική τεχνική αντιπροσωπία, καταγράφοντας τις αδυναμίες του συστήματος είσπραξης των φόρων.
Στο «μπλοκ» με τις σημειώσεις που κράτησαν οι ξένοι μπήκαν ακόμη τα εξής προβλήματα:
- Η κωλυσιεργία των φορολογικών δικαστηρίων στην έκδοση των τελικών αποφάσεων.
- Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις εφορίες.
- Η καθυστερημένη λειτουργία της νεοσύστατης ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, στην οποία υπάγεται η «αφρόκρεμα» της αγοράς. Στην έφοδο που έκαναν οι ξένοι παρατήρησαν ότι η νέα υπηρεσία ουσιαστικά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, στην πιο κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα, να μένει χωρίς ικανό ελεγκτικό μηχανισμό.
Τα προβλήματα αυτά σκοπεύουν να μεταφέρουν οι Γερμανοί ελεγκτές στον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ που καταφθάνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Μαζί του θα φέρει κι άλλους 10-15 επιπλέον ελεγκτές που μαζί με τα υπόλοιπα 30 μέλη που βρίσκονται στην Αθήνα θα θέσουν υπό αυστηρή επιτροπεία τις εφορίες.
Θα ακολουθήσει έκθεση για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που θα συντάξει ως τον Δεκέμβριο ο Χορστ Ράιχενμπαχ και στην οποία, εκτός των αδυναμιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, θα προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.