Παπαδήμος: Σε δραματικό τόνο οι προγραμματικές δηλώσεις


Η έκτη δόση πρέπει να χορηγηθεί το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Μήνυμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα ότι χρειάζεται την ψήφο εμπιστοσύνης τους, προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της κυβέρνησής τους και η χώρα μας να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, έστειλε από το βήμα της Βουλής, ο νέος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδημος.
“Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτή την αποστολή και θεωρώ ότι η ψήφος εμπιστοσύνης μόνο αυτό το νόημα έχει”
είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος, στο τέλος των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα κυρίως στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά πως χρειάζονται οι υπογραφές των δεσμεύσεων, που ζητούν οι δανειστές λέγοντας ότι “η ζητούμενη δέσμευση είναι πρωτίστως για δικό μας συμφέρον, αποτελεί και υποχρέωση προς άλλους λαούς έναντι αλληλεγγύης που δείχνουν”.
“Αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή τη κρίσιμη στιγμή γιατί διακυβεύεται η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ”, τόνισε ο κ. Παπαδήμος, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. “Πρώτη προτεραιότητα η εκταμίευση του δανείου της 6ης δόσης, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου” είπε, ενώ τόνισε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία είναι “να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις”.
Συγκεκριμένα, οι προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Παπαδήμος είναι οι εξής:
  • Έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης, που πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και επιβεβαίωση των δεσμεύσεων, που επέτρεψαν την λήψη της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου από τις Βρυξέλλες.
  • Ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα για τονέο πρόγραμμα με βάση την 5η αναθεώρηση του προγράμματος, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Αλλά και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης που θα πρέπει να κυρωθεί πριν από το τέλος του 2011.
  • Κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012.
  • Άμεση δημοσίευση της δημόσιας διεθνούς αναγγελίας για το PSI.
  • Διασφάλιση με τη συμμετοχή του EFSF η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κατά την περίοδο εφαρμογής του νέου PSI.
  • Κύρωση της σύμβασης που ρυθμίζει εγγυήσεις του δημοσίου προς τις τράπεζες.
  • Προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
  • Άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, που είναι ήδη νόμος του κράτους όπως: το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τηναξιολόγηση φορέων και προσωπικού του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.
Αποχωρώντας από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο “είπατε: για δέσμευση και όχι για υπογραφή”, εννοώντας τις απαιτήσεις των δανειστών για έγγραφες δεσμεύσεις από όλους. Ο κ. Παπαδήμος απάντησε “θα δούμε πως θα γίνει”.