Νέα δεδομένα τί εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πιθανοί διεκδικητές Λοβέρδος, Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει σκεφθεί να μην εγκαταλείψει το κόμμα και ν'αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αιφνιδιάσει τους δελφίνους. Η σύγκληση ΚΟ με σκοπό την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του με βασικό διακύβευμα την ενότητα ενόψει των εκλογών δεν αποκλείεται. 
Οι παπανδρεϊκοί βουλευτές επιθυμούν
να μείνει ο Παπανδρέου στο κόμμα μέχρι τις εκλογές και μετά ν'ανοίξει το θέμα της "επόμενης μέρας στο ΠΑΣΟΚ". Τί εκτιμούν άνθρωποι του Παπανδρέου; Πως ο Βενιζέλος θα χάσει για δεύτερη φορά την αρχηγία του κόμματος.
Όλοι περιμένουν τον Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να ανοίξει εσωκομματικές διαδικασίες, είτε διεξαγωγής συνεδρίου, είτε να κάνει γνωστές τις προθέσεις του όσον αφορά την παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού ούτως ή άλλως η θητεία του έχει λήξει και δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του εξαμήνου. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά συνεργάτες του στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που σκέφτεται είναι να αρχίσει μαζί με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη περιοδείες στην Ελλάδα για να εξηγήσει στους πολίτες και στα κομματικά μέλη πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και γιατί πήρε τις αποφάσεις που πήρε το τελευταίο διάστημα.
Είναι σαφές ότι η επέκταση της θητείας του προέδρου θα οδηγούσε αναπόφευκτα τον κ. Παπανδρέου στην κεφαλή του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Οι απόψεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος διίστανται. Μια μεγάλη πτέρυγα στην κοινοβουλευτική ομάδα θεωρεί ότι αυτοδικαίως ο κ. Παπανδρέου μπορεί να επιλέξει αν θα ηγηθεί ή όχι. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι τελικά αυτό ακριβώς θα κάνει. Διόλου αμελητέα δεν είναι και η άποψη εκείνη που αρθρώνουν όσοι θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, άρα και από το δικαίωμα του να κάνει χρήση ακόμη της καταστατικής πρόβλεψης για επέκταση της προεδρίας. Οι άνθρωποι του κ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από την απόφαση στην οποία θα καταλήξει, ο πρωθυπουργός δεν θα παραμείνει θεατής των εξελίξεων. Και η εκτίμηση αυτή έχει σημασία για ένα λόγο τεχνικό αλλά και ουσιαστικό. Ο κ. Παπανδρέου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει το δικαίωμα να κηρύξει τη διεξαγωγή συνεδρίου για αλλαγή του καταστατικού. Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι όποιος εκ των σημερινών (φερόμενων ως πιθανοτέρων) υποψηφίων θέλει να διαδεχθεί τον κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει σε περίοδο κοινωνικής και οικονομικής κρίσης την προσφυγή στις κάλπες. Θα πρέπει δηλαδή να αλλάξει το καταστατικό, ώστε η εκλογή να επιστρέψει σε ένα στενότερο, πολύ πιο ελεγχόμενο εκλογικό σώμα. Διαφορετικά, στις συνθήκες αυτές, το αποτέλεσμα αυτής της ενδοκομματικής αναμέτρησης θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση.
Οσοι γνωρίζουν τον κ. Παπανδρέου προεξοφλούν ότι ο ίδιος δύσκολα θα δεχθεί να οδηγηθεί σε μια τέτοια απόφαση, καθώς θεωρεί την εκλογή από τη βάση ως δική του πρωτοποριακή συμβολή στην εμπέδωση της δημοκρατικής λειτουργίας στο κόμμα.