Κατά της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου τάσσονται 101 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Δημήτρη Σακελλάρη, τονίζοντας με κείμενό τους ότι η νέα κυβέρνηση αποτελεί «συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ακροδεξιάς» γι' αυτό και τάσσονται κατά της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτή.
Οι υπογράφοντες προέρχονται κατά βάση από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ και ανήκουν σε μια άτυπη κίνηση, την αποκαλούμενη «Πρωτοβουλία για την προοδευτική έξοδο από την κρίση».
Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, του Εθνικού Συμβουλίου της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος και κοινωνικά στελέχη.
Στο κείμενό τους επικρίνουν επίσης την πολιτική που εφάρμοσε τα δύο προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν νεοφιλελεύθερη. Μια πολιτική, όπως υποστηρίζουν, η οποία «δεν είχε τη λαϊκή νομιμοποίηση».
Υποστηρίζουν ακόμη ότι αντί να σχηματιστεί η σημερινή κυβέρνηση θα έπρεπε να γίνουν πρόωρες εκλογές.
Γιατί ο Παπανδρέου έκανε χθες άτυπο υπουργικό, τι ήθελε να προλάβει ;
Η σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το απόγευμα, λίγο πριν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έκρυβε και το σχετικό παρασκήνιο που αποκαλύπτει σήμερα το iefimerida.gr.
Ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε ξαφνικά να καλέσει τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου, όταν πληροφορήθηκε ότι ήδη το ίδιο είχε πράξει ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε εκφράσει την επιθυμία να συσκεφθεί με ορισμένους από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να χαραχθεί η κοινή γραμμή τους στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή.
Οταν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου πληροφορήθηκαν τις κινήσεις του κ. Πάγκαλου, τον παρότρυναν να αναλάβει αυτός τη σχετική πρωτοβουλία προκειμένου να δείξει σε όλους ότι παραμένει ενεργός ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Βεβαίως ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε προχώρησε ένα βήμα πιό μπροστά όταν έθεσε διερευνητικά θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους παριστάμενους τον απέτρεψαν να ανοίξει τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή, δεν αναιρεί τις προθέσεις του.