Συνοδεία του Τουρκικού στόλου η βοήθεια στη Γάζα

Σκηνικό σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο στήνει η Τουρκία. Σύμφωνα με το Reuters, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα ότι τα τουρκικά σκάφη που μεταφέρουν βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο (η ανταπόκριση βασίζεται στην αραβική μετάφραση της συνέντευξης, η οποία δόθηκε στα τουρκικά), ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα έχει λάβει μέτρα προκειμένου να σταματήσει το Ισραήλ από τη μονομερή εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. 
---Τι προβλέπει το «Σχέδιο Γ» των Τούρκων για τις σχέσεις με το Ισραήλ---Θέλει να προκαλέσει ένταση σε όλη την περιοχή της Μεσογείου η Τουρκία και αυτό φαίνεται από τα σχέδια που ετοιμάζει. Σε δημοσίευμα της η Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, παρουσιάζει το «Σχέδιο Γ» το οποίο εξήγγειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ. Το σχέδιο έχει ως εξής: 

• Μεσόγειος: Ως αντιστάθμισμα στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ για διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή, η Τουρκία θα αρχίσει μαζί με το ψευδοκράτος, εργασίες έρευνας και γεώτρησης μεταξύ των γεωγραφικών παράλληλων 28-32 στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην επίμαχη περιοχή της ΑΟΖ, ενώ αναφέρεται ότι έχουν δρομολογηθεί οι ετοιμασίες για σύναψη νέας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-ψευδοκράτους για τον καθορισμό της ΑΟΖ. 

• Αναζήτηση συμμαχιών: Κατόπιν ενεργειών της Άγκυρας, έχει παγώσει η συμφωνία που υπογράφηκε το 2003 μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ, ενώ η συμφωνία μεταξύ Κ.Δ.-Λιβάνου το 2007 έχει ανασταλεί λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου. Η Βηρυτός, η οποία βρίσκεται σε ρήξη με το Ισραήλ για τα συμφέροντά της στα οικόπεδα 12-13, έχει ήδη αποστείλει διπλωματική νότα στα Η.Ε. για το θέμα αυτό. 

• Οικονομικά μέτρα: Σε περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει τον αποκλεισμό της Γάζας και δεν ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το συμβάν με το πλοίο «MAVI MARMARA» τότε η Τουρκία, εκτός από την υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στην οποία προέβη, θα αρχίσει να λαμβάνει και οικονομικά μέτρα εναντίον του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό θα κλείσει το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα εφαρμοσθούν και μέτρα που θα πλήξουν τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ στην Τουρκία, όπως η μείωση των εξαγωγών σιδήρου και γεωργικών προϊόντων. 

• Πολιτικά μέτρα: Εκτός από την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, στα πολιτικά μέτρα που έχει υπόψη της η Τουρκία περιλαμβάνεται και το κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ στην Άγκυρα. 
• Διεθνής διπλωματική επίθεση: Η Πρωθυπουργία προετοιμάζεται κατάλληλα προκειμένου να ξεκινήσει μια διεθνή διπλωματική επίθεση, κατά την οποία θα εξηγήσει στο διεθνή παράγοντα τις τουρκικές θέσεις και θα δώσει απαντήσεις στην προπαγάνδα που ασκεί εναντίον της Τουρκίας το Ισραήλ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, επιδιώκει να παγιδεύσει το Ισραήλ. Η εν λόγω εκστρατεία αναμένεται να αρχίσει τις προσεχείς μέρες, ενώ σημειώνεται ότι η Άγκυρα, μέσα από τα Η.Ε. και την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), θα έχει στενές επαφές με τις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. 

• Μήνυμα προς τον ισραηλινό λαό: Η Τουρκία θα συνεχίσει να τονίζει εμφαντικά ότι δεν υφίσταται πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στις σχέσεις με την κυβέρνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπέντζιαμιν Νεντανιάχου.

«Η Τουρκία με τις απροκάλυπτες απειλές της, παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη»

Η Τουρκία, με τις απροκάλυπτες απειλές της, παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος τόνισε ότι οι θέσεις της Κύπρου είναι σαφείς, στηρίζονται στο διεθνές Δίκαιο και αποβλέπουν στην άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων. 
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες προκλήσεις και απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι η τουρκική ηγεσία, το τελευταίο διάστημα, έχει οξύνει τη ρητορική της και φτάνει μέχρι του σημείου να διατυπώνει απροκάλυπτες απειλές προς διάφορες κατευθύνσεις. 
«Η κυπριακή Κυβέρνηση», είπε ο Υπουργός Αμυνας, «παρακολουθεί με προσοχή και ψυχραιμία τις εξελίξεις, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Αθήνα και προβαίνει σ’ όλες τις δέουσες ενέργειες». 
Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τη συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα και την ευθυγράμμιση με τις πρακτικές που έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. 
«Οι θέσεις της Κύπρου είναι σαφείς», πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, «στηρίζονται στο διεθνές Δίκαιο και αποβλέπουν στην άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων.» 
«Είναι γι’ αυτό, άλλωστε, που τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης και υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη», κατέληξε ο Υπουργός Αμυνας.