Πάγκαλος: "Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν μόνιμα το κράτος. Για παράδειγμα, οι δικηγόροι στην Αθήνα δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ


Μείωση του δημόσιου τομέα κατά 70.000 θέσεις προαναγγέλλει ο Θόδωρος Πάγκαλος, με συνεντεύξεις που παραχώρησε σε δύο ελβετικές εφημερίδες, τις "Tribune de Geneve" και "24 Heures", στις οποίες αποκαλεί τους ελεύθερους επαγγελματίες "κλέφτες" με αφορμή το θέμα της φοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνει ότι θα καταργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά πως το "πιθανότερο είναι 70.000, όχι στη δημόσια διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις".
Σημειώνεται ότι με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, βγαίνουν άμεσα στην εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι, 20.000 από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 10.000 από τον στενό.
Στρέφοντας τα βέλη του προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Θόδωρος Πάγκαλος σημειώνει: "Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν μόνιμα το κράτος. Για παράδειγμα, οι δικηγόροι στην Αθήνα δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο. Έτσι όλοι συμμετέχουν στην απώλεια εσόδων. Το έχω ήδη πει, όλοι μαζί δαπανήσαμε τα χρήματα. Το ερώτημα που θέτω στους Έλληνες είναι 'ζητάς πάντα την απόδειξη από τον υδραυλικό;'. Αυτό πρέπει να αλλάξει..".
Μέσα από τις ίδιες συνεντεύξεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στέλνει μήνυμα και στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που αρνείται να εισπράξει το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Όταν ερωτάται σχετικά, λέει: "Δεν είναι απειλή, αλλά αν το συνδικάτο αντιταχθεί στην πολιτική της κυβέρνησης και τους νόμους, τότε θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη".





Έντονη αντίδραση του ΔΣΑ.  αλλά ποιος τους πιστεύει;



Οξεία ήταν η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στα όσα υποστήριξε κατά των ελεύθερων επαγγελματιών και των δικηγόρων ο Θόδωρος Πάγκαλος. Η αντίδραση του ΔΣΑ έχει ως εξής:
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στην εκ νέου παραληρηματικού τύπου, άδικη, γεμάτη γενικεύσεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς επίθεση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κυρίου Πάγκαλου προς το σύνολο των μελών της δικηγορικής κοινότητας αδιακρίτως και τον καλεί να ανασκευάσει τις ανακρίβειες που διατύπωσε προσβάλλοντας και εκθέτοντας σε διεθνές επίπεδο έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο με σημαντική ιστορία και αδιαμφισβήτητη προσφορά στη χώρα.
«Με μεγάλη έκπληξη, οργή και αγανάκτηση ο Δικηγορικός κόσμος της χώρας ανέγνωσε σήμερα συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κυρίου Θεόδωρου Πάγκαλου σε ελβετικές εφημερίδες, όπου – μεταξύ άλλων – επιχειρείται μία απρόκλητη, αήθης και άνευ προηγουμένου επίθεση προς το δικηγορικό κλάδο, τα μέλη του οποίου στοχοποιούνται συλλήβδην ως δήθεν παράνομοι και φοροφυγάδες που «κλέβουν το κράτος», όπως επί λέξει αναφέρεται.
Πέρα από το άκομψο και το αναίτιο της εν λόγω επίθεσης, η οποία έχει ως στόχο – όπως πλέον είναι προφανές – τη στοχοποίηση των δικηγόρων στα μάτια της κοινωνίας ως κατά τεκμήριο προνομιούχων και τη συνακόλουθη τεχνητή πρόκληση αποπροσανατολιστικών αντιδράσεων μεταξύ επιμέρους κοινωνικών ομάδων, δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε και στην ουσία των λεγομένων του κυρίου Αντιπροέδρου, σύμφωνα με τον οποίο «οι δικηγόροι στην Αθήνα δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ», γεγονός αδιανόητο κατ’ αυτόν.
Γενικεύσεις όπως αυτή, όχι μόνο παραγνωρίζουν την αναμφισβήτητη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης η οποία έχει επέλθει τελευταία συνεπεία και της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα και την αντίστοιχη συρρίκνωση των εισοδημάτων των δικηγόρων, αλλά επιπλέον ενεργούν όλως απαξιωτικά κατά του συνόλου της δικηγορικής κοινότητας, η πλειοψηφία των μελών της οποίας απαρτίζεται από νομοταγείς φορολογούμενους που εκπληρώνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει και προς ενημέρωση του κυρίου Αντιπροέδρου να επισημανθεί – εντελώς ενδεικτικά – ότι, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του έτους 2010, το 1/3 των δικηγόρων της Αθήνας δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο και, αντιστοίχως, το 1/2 των δικηγόρων της Αθήνας δεν συνέπραξε ούτε σε ένα συμβόλαιο, παράγοντες ικανοί για την απόδειξη του γεγονότος πως η δικηγορία δεν αποτελεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ένα επικερδές επάγγελμα.
Η δικηγορική κοινότητα ουδέποτε αρνήθηκε να συνδράμει στα δημόσια βάρη στο μέτρο που της αναλογεί, έστω και αν αντέδρασε στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, ασύμβατων προς τη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος. Δεν διστάζει επίσης να καταδικάσει μεμονωμένες έκνομες συμπεριφορές που όμως αποτελούν ασήμαντη μειοψηφία και δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανές να κηλιδώσουν την παρουσία και την προσφορά των Δικηγόρων στην Ελληνική κοινωνία».