Υπουργικό Συμβούλιο : Χαράτσι σε όλους τους Έλληνες για 4 χρόνια

Χαράτσι για όλους τους Έλληνες αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, που ενέκρινε ομόφωνα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κατά την πεντάωρη συνεδρίασή του.  Πρόκειται για ειδική εισφορά 1-3%, που θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια και θα εφαρμοστεί για όλα τα εισοδήματα από 8.000 ευρώ το χρόνο, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι μπαίνει από την πίσω πόρτα μείωση του αφορολόγητου των 12.000. Δηλαδή το νέο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και εργαζόμενοι που λαμβάνουν 666 ευρώ τον μήνα!   Επίσης, το υπουργικό αποφάσισε έλεγχο του πόθεν έσχες μια 20ετία και άρση τραπεζικού απορρήτου σε κάθε εμπλεκόμενο με το δημόσιο χρήμα.
Πότε κατατίθεται στη Βουλή

Το Μεσοπρόθεσμο κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών η οποία θα διαρκέσει τρείς ημέρες. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει δεύτερη ανάγνωση και αυτό γιατί σύμφωνα με όσο έως σήμερα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση «το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται αλλαγές».

Στη συνέχεια εισέρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δέκα ημέρες μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, θα έρθουν στην Βουλή και οι εκτελεστικοί νόμοι.

Νέα πρόσκληση συνεργασίας στη ΝΔ

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως θα απευθύνει εκ νέου πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στην αντιπολίτευση στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως συμφωνούμε στους στόχους, δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε τους τρόπους.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει πρόσωπα σε καίριους τομείς χωρίς κομματικό περιορισμό αλλά με γνώμονα την ικανότητα και τη σύμπνοια στην προσπάθεια που γίνεται.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολύωρες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων τις προηγούμενες μέρες. «Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι με τη γόνιμη συζήτηση που έγινε μεταξύ μας, επεξεργαστήκαμε τις όσο πιο δίκαιες λύσεις στον επιμερισμό των βαρών».

Ο κ. Παπανδρέου συνεχίζοντας, τόνισε πως «πολλοί μπορεί να επιχειρούν να πανικοβάλλουν τον κόσμο και να μας κατακρίνουν, επειδή το άτυπο υπουργικό ή ο ΚΤΕ συνεδρίασαν επί ώρες καθώς δεν έχουν συνηθίσει το διάλογο ή την αναλυτική συζήτηση».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ήταν εξαιρετικά χρήσιμες αυτές οι συζητήσεις, βρέθηκαν λύσεις σε προβλήματα».

Έθεσε ως στόχο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και από τον επόμενο χρόνο.

Νωρίτερα, η κ. Διαμαντοπούλου πρότεινε στον πρωθυπουργό να συναντηθεί εκ νέου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε το Υπουργικό για την πτώση του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι υπουργοί

Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας προέτρεψε τον πρωθυπουργό να βγει στον κόσμο και να εξηγήσει τα μέτρα.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη τάχθηκε υπέρ του υπερδιπλασιασμού των τεκμηρίων διαβίωσης και κατά της μετάταξης προϊόντων σίτισης στο 23%.

Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά είπε πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα πρέπει να δημιουργούν θέμα εμπιστοσύνης.