Δάνειο 1 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας – Δραστική μείωση στα ταμειακά διαθέσιμα του Ιουνίου στα 2,5-2,7 δισ


Δάνειο - ανάσα 1 δις. ευρώ το οποίο θα ενισχύσει την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία  πρόκειται να εκταμιεύσει έως την άλλη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).  Δεν πρόκειται για κάποιο νέο δάνειο αλλά για ενεργοποίηση του συμφώνου συνεργασίας που συνομολόγησε τον Μάιο το ελληνικό δημόσιο με την ΕΤΕπ.  Πιο συγκεκριμένα το Δημόσιο δεσμεύτηκε για την παροχή εγγυήσεων ύψους 1 δις. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα προκειμένου αυτή να χορηγήσει αντίστοιχου ύψους χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες με την σειρά τους θα πρέπει να κατευθύνουν τη νέα γραμμή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία.
Αποδέκτες του νέου δανείου θα είναι εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια με χαμηλά επιτόκια.
Τα χαμηλότοκα δάνεια για τους μικρομεσαίους και ο αποκλεισμός των τραπεζών από οποιοδήποτε κέρδος στο πρόγραμμα του επιτοκίου, προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας ΕΤΕπ – Δημοσίου.
Βάσει του συμφώνου η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών για τα ποσά που θα προέρχονται από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα καλύπτει µόνο:

•         Το κόστος του χρήματος που δανείζει η ΕΤΕΠ στο χρηματοπιστωτικό οργανισμό,
•         Το κόστος εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου,
•         Το σύνηθες διαχειριστικό κόστος,
•         Το κόστος κάλυψης του κινδύνου του κάθε δανειζόμενου για κάθε περίπτωση (από το οποίο θα έχει αφαιρεθεί κάθε περιθώριο κέρδους).

Λεφτά για έναν ακόμη μήνα υπάρχουν στα κρατικά ταμεία
Το δάνειο της ΕΤΕπ έρχεται σε μια στιγμή που τα ταμειακά  διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν μειωθεί δραστικά στα 2,5 – 2,7 δις. ευρώ από  4 - 5 δις. ευρώ που ήταν τον Μάιο και οι ανάγκες του Δημοσίου για τον Ιούνιο είναι πολύ μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα έξοδα για τον τρέχον μήνα υπολογίζονται σε  3,7 – 4 δις. ευρώ, αφού: 

*         1 δισ. ευρώ είναι το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο προϋπολογισμός για την κάλυψη της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων   

*         600 εκατ.  ευρώ  θα πρέπει να καταβληθούν για τις συντάξεις

*         1,1 δις. ευρώ ανέρχονται τα χρεολύσια

*         1,14 δις. ευρώ είναι το ποσό που αντιστοιχεί για την κάλυψη των δαπανών για τόκους

Να σημειωθεί ότι σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι πρόσθετες ανάγκες σε κονδύλια που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η κατάσταση σε αυτό τον τομέα είναι ανησυχητική αφού αρκετοί ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν ήδη καλύψει  το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας  χρηματοδότησης.    
Χαρακτηριστικό  παράδειγμα αποτελεί το ΙΚΑ που έχει ήδη «φάει»  το 75% της ετήσιας επιχορήγησης που δικαιούται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Έχει φθάσει δηλαδή στα 1,75 δις. ευρώ όταν η συνολική επιχορήγηση για το 2011 ανέρχεται  σε 2,31 δις. ευρώ.                  
Μόνο για το Μάιο οι πρόσθετες ανάγκες σε κονδύλια που είχε το ΙΚΑ έφθασαν τα 450 εκατ. ευρώ.
Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι επιχορηγήσεις και προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο πεντάμηνο ο ΟΓΑ έχει ήδη εισπράξει το 49,3% ή 2,268 δις. ευρώ  του ετήσιου κονδυλίου, ενώ το  ΝΑΤ το 46,2% ή 555 εκατ.
Το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει καλύψει το 51,7% της ετήσιας  επιχορήγησης ή 310 εκατ. ευρώ ενώ ο  ΟΑΕΕ το 66,3% ή 530 εκατ.  ευρώ.
Υπερβολικά υψηλά κινούνται και τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, που έχει ήδη εισπράξει το 81,9%, ήτοι 409 εκατ.  ευρώ επί συνόλου 500 εκατ. ετησίως.
Συνολικά οι επιχορηγήσεις προς όλα τα Ταμεία ανέρχονται σε 5,623 δις. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 53,8% του ετήσιου κονδυλίου 10,5 δις. ευρώ.
Οι πιέσεις για κονδύλια που ασκούν διαρκώς τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν αναγκάσει το Δημόσιο να πυκνώσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων προκειμένου να αντλήσει  μεγαλύτερη ρευστότητα από την αγορά.