Από την «επανίδρυση του κράτους» στην «επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας»
Στην ανάγκη «επαναθεμελίωσης της Δημοκρατίας μας» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη δευτερολογία του στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Είναι απαραίτητο, τόνισε, «ώστε να αποτινάξουμε οριστικά τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια, τις εξαρτήσεις, την εκτεταμένη ανομία, την ατιμωρησία και τη διαφθορά».Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που έγινε και σημείωσε πως υπήρξε συμφωνία όλων ότι « το πρόβλημα της χώρας δεν είναι απλώς το άμεσο και ζωτικό πρόβλημα του χρέους, είναι η ανάγκη για ριζικές ανατροπές σε ένα πολιτικό και θεσμικό σύστημα που έχει χρεοκοπήσει».
Αλλαγές τις οποίες, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ξεκίνησε, αλλά δεν κατόρθωσε να προχωρήσει όσο θα ήθελε και απέδωσε την καθυστέρηση στην «αναγκαστική ενασχόληση» με «τον κίνδυνο της χρεοκοπίας που ξαφνικά αντικρίσαμε μετά τις εκλογές».
Η ανάγκη συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, «παραμένει εθνική ανάγκη», στην οποία, όπως είπε, θα έπρεπε να έχουν ήδη ανταποκριθεί οι άλλες δυνάμεις.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι «ανοιχτός προς όλα τα κόμματα για συζητήσεις και από κοινού επεξεργασία θέσεων για το ζήτημα των μεγάλων αλλαγών, αλλά και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Πρότεινε και πάλι στα κόμματα να κάνουν «κοινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες». Ανέφερε επίσης, ότι θα επιμείνει στην ανάγκη στήριξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από «ευρεία πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ότι η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται συνεχώς, χωρίς να περιμένει υποδείξεις από κανέναν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ και η Κ.Ο του, θα στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.