Ο ορισμός της αυτοθυσίας: ηλικιωμένοι Ιάπωνες προσφέρονται να καθαρίσουν τη Φουκουσίμα!

Έχουν περάσει λίγοι μόλις μήνες από τον σεισμό και το τσουνάμι και στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης. Σε μία πρωτοφανή επίδειξη ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας, μία ομάδα 200 και πλέον συνταξιούχων Ιαπώνων δήλωσαν έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο.
Αποκαλούν τους εαυτούς τους «Σώμα Ειδικευμένων Βετεράνων» και καθένας από αυτούς είναι άνω των 60 χρόνων. Υποστηρίζουν ότι είναι εκείνοι που πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ραδιενέργειας και όχι οι νέοι. Η ιδέα ήταν του Yasuteru Yamada, ενός 72χρονου συνταξιούχου μηχανικού.
Όταν είδε στην τηλεόραση τις εξελίξεις αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα για τη γενιά του να λάβει δράση. Ο κ. Yamada ενεργοποιήθηκε και επικοινώνησε μe e-mail και twitter με παλιούς του φίλους για να δημιουργήσουν μία ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Yamada: «Είμαι 72 και κατά μέσο όρο μου απομένουν ακόμη 13 με 15 χρόνια να ζήσω. Αν εκτεθώ σε ακτινοβολία, ο καρκίνος θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να εμφανιστεί. Επομένως οι μεγαλύτεροι έχουμε λιγότερες πιθανότητες να πάθουμε καρκίνο».
Η πλειοψηφία από τα μέλη που δήλωσαν συμμετοχή στο «Σώμα Ειδικευμένων Βετεράνων» είναι συνταξιούχοι μηχανικοί ή πρώην εργαζόμενοι σε πυρηνικούς σταθμούς. Δηλώνουν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και ότι η εμπειρία τους θα φανεί χρήσιμη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κάνοντας τη σύγκριση με τους πιλότους καμικάζι του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο κ. Yamada απαντά: «Δεν είμαστε καμικάζι. Οι καμικάζι ήταν κάτι περίεργο, πήγαιναν για να πεθάνουν. Εμείς πάμε για να επιστρέψουμε. Θα εργαστούμε, δεν θα πεθάνουμε».
Οι Iάπωνες βουλευτές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά, όμως παρά τις πιέσεις η κυβέρνηση διστάζει να πάρει μία τέτοια απόφαση προς το παρόν.