Ύστατο κάλεσμα για συναίνεση, την οποία χαρακτήρισε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει της Συνόδου Κορυφής, απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ανοιχτός στην επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής στο νέο κυβερνητικό σχήμα


Το τελευταίο του χαρτί έπαιξε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τη συναίνεση, τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως είναι ανοιχτός στο να επιλεγούν ακόμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής με σκοπό να τοποθετηθούν σε καίρια πόστα στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να «τρέξουν» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα πως όλα τα κόμματα πρέπει να κοιτάξουν το καθήκον προς την πατρίδα και όχι, όπως είπε το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «καλώ ξανά τις ηγεσίες όλων των κομμάτων να συνεργαστούμε. Υπάρχουν  πολλές και σημαντικές συγκλίσεις. Και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε - εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε - από κοινού με τους εταίρους μας. Κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης. Να δουλέψουμε με κοινές ομάδες εργασίας. Να επιλέξουμε ακόμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις. Να επεξεργαστούμε κοινές προτάσεις. Πολιτικές, που μας οδηγούν στο επιθυμητό  αποτέλεσμα.  Και όχι  που μας κάνουν να αποκλίνουμε  από τους στόχους. Όταν ξέρουμε  ότι, το σημερινό κράτος έχει λυγίσει και θέλει δουλειά και νοικοκύρεμα πολύ, για να σταθεί στο ύψος των αναγκών. Μπορούμε  και πρέπει να αποδείξουμε ότι  είμαστε σε θέση να υπερβούμε τα κομματικά τείχη. Όλοι μας, ο καθένας μας, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πολίτες. Δουλεύοντας μαζί. Πρώτον, έτσι κάνουμε υπέρβαση. Υπέρβαση απαραίτητη, που συμβολίζει την αλλαγή. Παραμερίζουμε τις μικροκομματικές και ψηφοθηρικές  αντιλήψεις. Βάζουμε πρώτα την  Πατρίδα. Και αυτό και μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίσει. Δεύτερον, δείχνουμε τη σοβαρότητά μας  απέναντι στους εταίρους  μας. Ότι είμαστε  σοβαροί με τα δικά τους χρήματα  που μας δανείζουν. Σοβαροί με την προσπάθεια μας, για μια Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, δίχως  επιτηρήσεις, δίχως δανεικά. Ας δείξουμε όλοι την απαραίτητη στάση ευθύνης. Και τρίτον, οι αποφάσεις μας μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, να σπάνε αντιστάσεις μικροσυμφερόντων ή και μεγάλων συμφερόντων που δε μας θέλουν μαζί. Που δε θέλουν την αλλαγή».
Μήνυμα προς ΕΕ
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ακόμα πως όλοι πρέπει να δείξουν με τη στάση τους πως η Ελλάδα είναι ενωμένη  και με αυτό το όπλο να πάει στην Σύνοδο Κορυφής: «Μπροστά μας έχουμε μια νέα, δύσκολη, σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ. Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του Ιουνίου, εγώ θα κάνω όπως πάντα το καθήκον μου. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ωστόσο, εάν η χώρα μας πάει στη διαπραγμάτευση με ένα πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό, η θέση μας θα είναι ακόμα ισχυρότερη. Θα αποτελούσε εγγύηση και για τους εταίρους μας. Εγγύηση να επενδύσουν στην χώρα μας, να βάλουν πλάτη έως ότου νοικοκυρέψουμε το δικό μας σπίτι».
Μήνυμα στους ασθενέστερους
Ο πρωθυπουργός έστειλε και σήμερα νέο μήνυμα προς τα ασθενέστερα στρώματα όταν είπε πως «ξέρω πολύ καλά τις δυσκολίες, την αγωνία, που  περνά καθημερινά η ελληνική οικογένεια. Την ανησυχία και ανασφάλεια. Ξέρω επίσης ότι, είναι στο χέρι μας να βγούμε από την κρίση. Να την  κάνουμε την μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγές σοβαρές στην χώρα μας. Και δεν  θα εγκαταλείψουμε τη μάχη στην μέση της  διαδρομής. Θα βγούμε από την κρίση και θα βγούμε πιο γρήγορα και θα μπούμε στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικά όσο δουλεύουμε μαζί, όλοι οι Έλληνες».
Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα
Να σημειωθεί τέλος πως στην αρχή της δήλωσής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αλλά και τις αλλαγές που θέλει να επιχειρήσει στο πολιτικό σύστημα: «Πρώτη φορά έχουμε ένα συστηματικό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την οικονομική μας πολιτική.  Και σε αυτό το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί  το σχέδιο μας στο οποίο περιλαμβάνονται  μεγάλες αλλαγές.  Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον μας. Αυτό το σχέδιο δεν είναι προϊόν μιας γραφειοκρατικής  διαδικασίας. Έγινε μετά από συστηματικές διαδικασίες διαβούλευσης και συνεννόησης με άλλα κόμματα, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με κοινωνικούς εταίρους. Και περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές παντού.
Στο πολιτικό σύστημα, στην παιδεία, στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Για να χτίσουμε ένα κράτος λειτουργικό. Στο σύστημα  πρόνοιας, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους, τους άνεργους. Στην Ανάπτυξη, για την αλλαγή του παραγωγικού  μας μοντέλου.  Την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της πατρίδας μας».