Στα χέρια της αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης βρίσκεται από χθες ο Μάκης Ψωμιάδης.
Συνελήφθη σε νοικιασμένη μονοκατοικία στο Σούνιο, μετά από συντονισμένη επιχείρηση και παρακολούθηση πολλών ημερών.
«Είμαι πολιτικός κρατούμενος. Δεν έχω καμιά σχέση με τα στημένα. Κρυβόμουν, γιατί περίμενα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Είμαι θύμα πλεκτάνης, θύμα του συστήματος», ισχυρίστηκε με θράσος έξω από τη ΓΑΔΑ ο Μάκης Ψωμιάδης.
Έχοντας αφήσει μούσι για να μην αναγνωρίζεται και φορώντας χειροπέδες, ο κατηγορούμενος για τα στημένα ματς μεταφέρθηκε αργά χθες το βράδυ στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ενταλμάτων.
Για τον «Μάκαρο» εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς δεν είχε παρουσιαστεί στις δίκες για το «Koriopolis», όπου μαζί με τον Αχιλλέα Μπέο είχε θεωρηθεί βασικός κατηγορούμενος.
Μετά από παρακολούθηση ημερών, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να εντοπίσουν με ακρίβεια το σπίτι που κρυβόταν, μόλις χθες βράδυ. Η βίλα, η οποία είχε νοικιαστεί σε άλλο όνομα, βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ηλέκτρας και Ανθέων στο Σούνιο.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στους δημοσιογράφους που περίμεναν στην Εισαγγελία πως «οι κατηγορίες είναι φούσκες», ενώ για το διάστημα που ήταν καταζητούμενος -ο μόνος για την υπόθεση που δεν είχε συλληφθεί- είπε: «περίμενα τον ανακριτή να γυρίσει από τις διακοπές του για να παραδοθώ».
Μετά την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης στην Εισαγγελία, ο Ψωμιάδης οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης κ. Κασσίμη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα βρεθεί και πάλι στην Ευελπίδων, καθώς εκκρεμούν σε βάρος του δύο παλιές καταδίκες.
Στο πλευρό του στην Ευελπίδων έσπευσε και ο γιος του Σταύρος Ψωμιάδης, πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα που κατηγορείται στην ίδια υπόθεση.
Ο «Μάκαρος ή «αγαπούλας» με τα κομποσκοίνια
Ο Μάκης Ψωμιάδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1955, με φτωχικά παιδικά χρόνια ονειρευόμενος πολλά λεφτά και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, μόνο που το χρώμα τους είναι… μαύρο.
Στο βιογραφικό του Μάκη Ψωμιάδη μετρά κανείς ποικίλα αδικήματα: λαθρεμπόριο χρυσού, καταδίκες από την Ιντερπόλ, πλαστογραφίες δημοσίων εγγράφων, «μαύρο» χρήμα, «προστασία» σε νυχτερινά μαγαζιά, παράνομη οπλοκατοχή, έντονη κινητικότητα στην «παράγκα« του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως, παρότι μετρά καταδίκες του φθάνουν συνολικά σε 20 χρόνια και δύο μήνες, δεν έχει περάσει ούτε μία βραδιά στη… στενή. Ο «Μάκαρος» ή «αγαπούλας» δεν είναι απλά ένας Έλληνας… Μόνο στο Facebook πριν ένα χρόνο ψηφίστηκε ως… ο μεγαλύτερος Έλληνας! Κουστουμαρισμένος, κομψός, με επιβλητικό μπόι, με πυκνό μουστάκι και μόνιμα το πούρο στο στόμα, συχνάζει στο Κολωνάκι και δη στην πλατεία, παρότι τον αναζητά όλος ο κόσμος. Ασχολείται με τη διατροφή του και είναι θρήσκος με κομποσκοίνια… παπαδοπαίδι γαρ.
Άρχισε να γίνεται γνωστός όταν, μετά την πτώση της χούντας, βασανισθέντες κατέθεσαν στη δίκη των χουντικών στον Κορυδαλλό φοβερά πράγματα γι’ αυτόν. Δεκατρία χρόνια μετά, η «Ελευθεροτυπία» θα γράψει ότι «ο Mάκης Ψωμιάδης δεν ήταν ο καλόγερος της Nομικής και του Πολυτεχνείου, αλλά ένας ξάδελφός του, ο Πολύκαρπος Ψωμιάδης».
Ανακατεύεται με την ΑΕΚ και εξαφανίζεται, για να εμφανιστεί στην ΑΕΚ το 1988 στην ομάδα μπάσκετ και αφού ένα χρόνο νωρίτερα είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Pιζοσπάστης», ο ανακριτής της Γενεύης, Barley Capole, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης στις 6.9.1987 για «απάτη και πλαστογραφία τίτλων». Κατηγορήθηκε τότε συνολικά για έξι εγκλήματα και φυσικά δεν μπήκε ποτέ φυλακή.
Το Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον τιμώρησε ερήμην με φυλάκιση 2 ετών για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και πλαστογραφία μετά χρήσεως. Για τον ίδιο λόγο καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 22 μηνών η σύζυγός του, Ελένη Σταμέλου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «τη μήνυση εναντίον του ζεύγους είχε υποβάλει στις 10.2.1984 η Γεωργία Bένδρα, η οποία είχε συστήσει μαζί τους εταιρεία με αντικείμενο την εμπορία τουριστικών ειδών και χρυσών κοσμημάτων στην Πλάκα». Ο Ψωμιάδης στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί με τη νυχτερινή διασκέδαση των Αθηναίων. Αρκετά νυχτερινά μαγαζιά φαίνεται να είναι στην κατοχή του, με πιο ονομαστό το «Μαρακές» στην οδό Αμερικής.
Για όνομα…
Εκδίδει την εφημερίδα «Το Όνομα» το 1995, η οποία όμως τον μπλέκει σε μεγάλες περιπέτειες με τον πρώην υπουργό ΠEXΩΔE Κώστα Λαλιώτη. Η εφημερίδα δημοσιεύει ότι «ο πρώην υπουργός δωροδοκήθηκε με 4,5 δισ. δρχ. για να πάρει το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα η γερμανική εταιρεία». Τον Ιούνιο του 2001 αποδεικνύεται ότι το έγγραφο στο οποίο βασίστηκε το δημοσίευμα ήταν... πλαστογραφημένο!
Ο Ψωμιάδης καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών ετών για συκοφαντική δυσφήμηση και 26 μηνών για ψευδή καταμήνυση. Προσφεύγει στον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε ότι δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Έτσι, εξαγόρασε το υπόλοιπο της ποινής του.
Τον Οκτώβριο του 2002, κατηγορείται και πάλι από τον Λαλιώτη, αυτή τη φορά με την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος του Δημοσίου. Εκείνη τη χρονιά ήταν πρόεδρος της ΠAE AEK! Καταδικάζεται και πάλι σε κάθειρξη 12 ετών. Αλλά ο Mάκης δεν πάει ποτέ φυλακή στην Eλλάδα!.. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας, νοσηλεύεται για λίγες ημέρες φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Το2004 κατηγορεί τον Ντέμη Νικολαΐδη ότι δεν κάνει καλή ζωή και για να το αποδείξει εισβάλλει αργά το βράδυ στο σπίτι του. Γίνεται χαμός, έρχεται η αστυνομία και ο Nτέμης τον μηνύει. Τα χειρότερα όμως έρχονται όταν ο Nτέμης γίνεται πρόεδρος της ΠAE και ψάχνει σχολαστικά τα βιβλία και βγάζει «λαβράκι»: 11 εκατομμύρια ευρώ ήταν περασμένα στα βιβλία για έργα στους Θρακομακεδόνες που δεν έγιναν ποτέ!
Σε 4 χρόνια κάθειρξη ερήμην, χωρίς δικαίωμα εξαγοράς ή αναστολής καταδικάστηκε ο «Μπιγκ Μακ» κι όμως δεν μπήκε ποτέ στη φυλακή.
Διεθνές ένταλμα για Μάκαρο
Σε διεθνές... αναβαθμίστηκε το ένταλμα σύλληψης της ΠΑΕ Καβάλας για τον Μάκη Ψωμιάδη, που εξακολουθεί να καταζητείται μετά από αίτημα του 9ου τακτικού ανακριτή Γιώργου Κασσίμη. Την ίδια στιγμή, μειώθηκε η εγγυοδοσία που είχε επιβληθεί στο γιο του Σταύρο για την υπόθεση των στημένων αγώνων, ενώ ο ανακριτής βάζει στο στόχαστρό του περίπου είκοσι πρόσωπα που στοιχημάτισαν μέσω της αγγλικής εταιρείας Bet Fair σε «σημαδεμένα» παιχνίδια.
Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η εγγυοδοσία ύψους 250.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον Σταύρο Ψωμιάδη, μετά την απολογία του μειώθηκε κατά 150.000, φτάνοντας έτσι το ποσό των 100.000 ευρώ. Το δικαστικό συμβούλιο επίσης αποφάσισε να διατηρηθεί η υποθήκη του ακινήτου που διαθέτει στο Παλαιό Ψυχικό, αντικειμενικής αξίας 550.000 ευρώ.