Λιτότητα και νέα σκληρά μέτρα μέχρι το 2015


Νέα μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, αλλά και αναθεώρηση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, επιτάσσει η νέα επικαιροποίηση του μνημονίου, που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αν νομίζατε ότι τελείωσαν τα νέα μέτρα γελαστήκατε καθώς μπορεί σε γενικές γραμμές οι Βρυξέλλες να εκτιμούν ότι η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος «βρίσκεται στο σωστό δρόμο» και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παροχή της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αρκεί.
Στο πλήρες κείμενο της αξιολόγησης που κατέληξε η Τρόικα τονίζεται ότι εφεξής θα απαιτηθεί από την Ελλάδα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καλύτερος συντονισμός και συναίνεση της κοινωνίας σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου. Επισημαίνεται επίσης ότι σε ορισμένους τομείς, όπως η αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι «φιλόδοξος στόχος» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εισπράξει από το προβλεπόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας περί τα 50 δισ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία. Ακόμα επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, πρωταρχική είναι η σημασία της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Από χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε επαφές με συναδέλφους του στην κυβέρνηση για να καθορισθούν οι άξονες του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Προσαρμογής 2012-2015.
Οπως σημειώνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων που κατά κύριο λόγο θα στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών δίνοντας έμφαση σε:
Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ κατ' έτος. Βασικά του στοιχεία θα είναι ο περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα. Επίσης θα προβλέπεται και αύξηση των ετών που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 χρόνια σε 3 με 4 έτη). Μάλιστα στο μνημόνιο γίνεται αναφορά σε «αποσυμπίεση μισθών» και σε «αυστηρότερη πολιτική για τους συμβασιούχους». Το μισθολόγιο πιθανότατα θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.
Νέες αυξήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ.
Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ.
Περαιτέρω μείωση κρατικών επιδοτήσεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων δημόσιων οργανισμών.
Πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιωτών σε κρατικές επιχειρήσεις.
Κλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο.
Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα «κόψει» πολλούς δικαιούχους επιδομάτων.
Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.