Μία μέτρηση με την ονομασία «μέτρηση Προυστ» καταδεικνύει την οπισθοδρόμηση της Ελλάδας όσον αφορά το οικονομικό επίπεδο. Οι συντάκτες του περιοδικού Economist επινόησαν το δείκτη Προυστ (βασισμένο στο Γάλλο συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ) βάσει του οποίου αποτιμώνται επτά βασικές οικονομικές παράμετροι έχοντας τρεις ομάδες συνισταμένων: Η πρώτη αποτελείται από την περιουσία των νοικοκυριών, την τιμή των μετοχών και χρεογράφων και την τιμή κατοικιών, η δεύτερη από την ετήσια παραγωγή και την ιδιωτική κατανάλωση και η τρίτη από τους πραγματικούς μισθούς και την ανεργία.
Η κρίση στην ελληνική οικονομία έχει γυρίσει την Ελλάδα στο 2000, σύμφωνα με την εν λόγω μέτρηση. Η αγορά εργασίας έχει επιστρέψει σε επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του ‘90 ενώ το πραγματικό εισόδημα γύρισε στο 2004. Οι τιμές των μετοχών ήταν υψηλότερες το 1992, επομένως στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει χάσει 20 χρόνια.
Όσον αφορά άλλες χώρες στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη γενικότερα, η Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και παίρνουν μέτρα λιτότητας έχουν γυρίσει στο χρόνο μεταξύ επτά και δέκα χρόνων. Η Γαλλία έχει επιστρέψει στο 2006 και η Γερμανία βρίσκεται στο 2010. Οι ΗΠΑ έχουν χάσει δέκα χρόνια και η Βρετανία οκτώ χρόνια.
Ο Εconomist σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει πιο γρήγορα σε σχέση με τις μεγάλες κρίσεις του 1929 στις ΗΠΑ και του 1989 στην Ιαπωνία, με βάση τις τιμές των μετοχών και της στεγαστικής αγοράς.