Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»


Σε δεύτερες αναγνώσεις των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής προχωρούν τα διεθνή ΜΜΕ και αίφνης οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» δεν δείχνουν πια τόσο ευδιάκριτοι! Εντύπωση προκαλεί το δημοσίευμα του έγκριτου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο, σε προδημοσίευση στην ηλεκτρονική του σελίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ!

Το περιοδικό παραδέχεται πως η Σιδηρά καγκελάριος «επέβαλε τις θέσεις της για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία», αλλά εκτιμά πως «δεν κατάφερε να κρατήσει την Ευρώπη των 27 ενωμένη στον αγώνα κατά της ευρωκρίσης».
«Η Μέρκελ δεν θα πρέπει να νομίσει ότι τώρα όλες οι χώρες θα βρίσκονται εσαεί στο πλευρό της. Οι επιφυλάξεις τους για ριζική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών ήταν από την αρχή μεγάλες, το ίδιο μεγάλες είναι και οι επιφυλάξεις για τον ειδικό δρόμο που ανοίγει. Πολλοί πρωθυπουργοί αναγκάστηκαν να ταχθούν στο πλευρό της Γερμανίας και της Γαλλίας γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική λύση», γράφουν οι αναλυτές και οι αρθρογράφοι του περιοδικού και πυροδοτούν σενάρια αμφισβήτησης ακόμα και της περαιτέρω κοινής πορείας των «προθύμων» Ευρωπαίων.
«Στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών αποδείχθηκε η διαφορετικότητα των συμφερόντων», σχολιάζει και η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, που τονίζει πως πλέον είναι εμφανές ότι εδώ και πολύ καιρό η Ευρώπη κινείται με πάνω από δύο ταχύτητες. Προβλέπει δε ότι στο μέλλον θα σχηματιστούν πολλοί υπο-συνασπισμοί και κρούει με τη σειρά της τον κώδωνα του κινδύνου για την διατήρηση της πειθαρχίας τουλάχιστον ανάμεσα στα μέλη της Ευρωζώνης, γιατί, «η τύχη του κοινού νομίσματος εξαρτάται δυστυχώς αλλά κι ευτυχώς από μια συντονισμένη πολιτική»…
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης βρίσκεται υπό έλεγχο μετά και τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας των ηγετών της Ε.Ε.
Σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Focus που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα ο χερ Σόιμπλε διαβεβαιώνει πολίτες, αναλυτές και αγορές πως «το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα και το πραγματικό πρόβλημα είναι τα μεγάλα χρέη και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα ορισμένων κρατών».
Την ίδια ώρα οι «χαμένοι» της πρόσφατης Συνόδου Βρετανοί, αυτοί που σε πρώτη ανάγνωση κατηγορήθηκαν πως βαδίζουν στο δρόμο του πλήρους απομονωτισμού, εμφανίζονται ψύχραιμοι και με το γνωστό βρετανικό φλέγμα.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν, δήλωσε το Σάββατο στο BBC ότι οι χώρες της ευρωζώνης “υποστήριξαν το νόμισμά τους, συμφωνώντας να εκπονήσουν μια νέα συνθήκη για την βαθύτερη οικονομική ενοποίηση”. Με δυο λόγια χαιρέτισε το περιβόητο δημοσιονομικό σύμφωνο που αρνήθηκε να προσυπογράψει ο Βρετανός πρωθυπουργός και μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά από αυτή τη συμφωνία «τα πράγματα θα είναι καλύτερα από ό, τι ήταν επειδή τώρα τα μέλη της Ευρωζώνης θα συντονίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους με τον τρόπο που πιθανώς ήταν αναγκαίος για να κάνουν το ευρώ να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και για να γίνει η Ευρώπη πολύ πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια οικονομία».
Μόνο που ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη του ευρώ χρειάζεται τη Βρετανία δυνατή για να μπορεί έτσι να λειτουργεί η ΕΕ «με το ρόλο της ως εμπορικός συνασπισμός»!
Κριτική πάντως στη στάση της Βρετανίας άσκησε ο υποψήφιος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με δηλώσεις του στη γερμανική Bild.«Έχω τις αμφιβολίες μου για το αν η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μακροπρόθεσμα εντός της Ε.Ε.», σημειώνει ο κύριος Σουλτς και προσθέτει: «Η Μ. Βρετανία είναι τόσο απομονωμένη, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έβαλε ένα μεγάλο αυτογκόλ, οι ευρωσκεπτικιστές στη χώρα του θα ασκήσουν πιέσεις να αποχωρήσει εντελώς από την Ένωση. Η Ε.Ε, εν ανάγκη μπορεί να ζήσει χωρίς τη Μ. Βρετανία, η χώρα όμως θα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα χωρίς την Ε.Ε.».