«Οι Ελληνες είναι ανίκανοι για μεταρρυθμίσεις».

«Αυτή η χώρα δεν μεταρρυθμίζεται...»

Σειρά εφημερίδων, με προεξέχουσα την Die Welt, αναφέρονται εκτενώς στην έκθεση-καταπέλτη του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας. Η έκθεση που μόνο ντροπιαστική μπορεί να χαρακτηριστεί έχει τίτλο «Οι Ελληνες είναι ανίκανοι για μεταρρυθμίσεις».
Καταλήγει δε στο ζοφερό συμπέρασμα: ''2 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης η λειτουργία του ελληνικού κυβερνητικού μηχανισμού έχει φθάσει στο ναδίρ της αδράνειας''.

Για τη σύνταξη της έκθεσης σχετικά με τη λειτουργία ή καλύτερα την…αδράνεια της ελληνικής κρατικής μηχανής, οι ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη συνεργάστηκαν με 200μελές επιτελείο του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών και όλοι μαζί εξέτασαν και τα 14 υπουργεία.

Τα βασικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

-''Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων''. (Ο έλεγχος, επισημαίνει η έρευνα, γίνεται μόνο δύο φορές το χρόνο!)
- ''Τα 4/5 των κτηρίων, όπου στεγάζονται τα υπουργεία, δεν διαθέτουν αίθουσα συνεδριάσεων''
- ''Έλληνας έμπειρος υπουργός δηλώνει πως κάθε φορά χρειάζεται πάνω από ένα χρόνο για να βρει μια άκρη''
- ''Τα τελευταία 15 χρόνια εκδόθηκαν σχεδόν 17.000 νόμοι, προεδρικά και υπουργικά διατάγματα αλλαγής αρμοδιοτήτων''
-Οι Ελληνες κρατικοί υπάλληλοι έχουν ελάχιστη επαφή με τους συναδέλφους τους σε άλλα υπουργεία ή ακόμη και με εκείνους του ίδιου υπουργείου
- Η εξουσία των υπουργείων είναι κατακερματισμένη όχι μόνον επειδή και τα 14 είναι διασπαρμένα σε εκατοντάδες κτήρια στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και γιατί απουσιάζει σχεδόν παντελώς οποιαδήποτε επαφή
- Κάθε υπουργείο διαθέτει κατά μέσον όρο 439 διαφορετικά τμήματα
- ''Πρόκειται για συνέπεια της πελατειακής πολιτικής. Δηλαδή τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Ν.Δ αντάμειβαν με υψηλά πόστα τους οπαδούς τους''.

Συνέπεια του τελευταίου αυτού στοιχείου ήταν να δημιουργούνται ανά τις δεκαετίες νέα τμήματα, νέα ινστιτούτα ή και νέες σχολές. Και φυσικά, πληθώρα διευθυντικών θέσεων, την ώρα που απουσίαζαν οι απλοί υπάλληλοι

Και το μέλλον περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα, κυρίως λόγω της στάσης του Αντώνη Σαμαρά και των συνδικαλιστών.

''Μπορεί η ελληνική βουλή να ψήφισε τα δραστικά μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, έσπευσε να δηλώσει ότι εάν αναλάβει την κυβερνητική εξουσία μετά τις εκλογές θα ανακαλέσει τις εγκριθείσες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. την αύξηση της φορολογίας. Τέλος, δεν μπορεί να γίνει λόγος για συμπαράσταση των συνδικάτων, την οποία ο ΟΟΣΑ εκτιμά ως απολύτως απαραίτητη. Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ήδη περαιτέρω κινητοποιήσεις και απεργίες κατά της αναδόμησης του βολικού γι’ αυτά πελατειακού κράτους''.