Ερντογάν:«Η ΕΕ ξεγέλασε την Τουρκία»

«Η ΕΕ αδίκησε τους Τουρκοκύπριους και ξεγέλασε την Τουρκία» υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν υπερασπιζόμενος τη «σκληρή προειδοποίηση» που απηύθυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι η Τουρκία θα «παγώσει» τις σχέσεις της με την ΕΕ αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. 
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την επιστροφή του από την Κύπρο, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι «ενώ το 75% των Ελληνοκύπριων είπαν ‘όχι’ στο σχέδιο Ανάν, η ΕΕ τιμώρησε την τουρκοκυπριακή πλευρά». 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η έκθεση του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, για το δημοψήφισμα στην Κύπρο δεν παρουσιάστηκε πότε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Αυτό μας βάζει σε σκέψεις» πρόσθεσε. 

Οπως είπε ο κ. Ερντογάν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νέο σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού και αναρωτήθηκε: «Ο Χριστόφιας επανέρχεται στο σχέδιο αυτό (Ανάν) ή θέλει κάποιο άλλο σχέδιο;». 

Πρόσθεσε ότι «ο σημερινός Γενικός Γραμματέας δεν διαθέτει κάποιο νέο σχέδιο, ενώ δεν υπάρχει καμιά νέα πρόταση ούτε από τους Τουρκοκύπριους ούτε από την Τουρκία, ούτε από την εγγυήτρια Ελλάδα Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν γνωρίζω αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η 19η συνάντηση υπό την εποπτεία των ΗΕ [..] Δεν ξέρω πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός». 

«Εμείς θα παράσχουμε κάθε βοήθεια στον Ερογλου στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Αν επιτευχθεί λύση, έχει καλώς. Αν όχι; Δεν έγινε...».




Ο γγ του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι επιθυμία του ΑΚΕΛ είναι να γίνει σύντομα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Χριστόφια

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού έχουν τινάξει στον αέρα τη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε την Κυριακή στο περιθώριο εκδήλωσης προς τιμήν του ήρωα Χριστάκη Χρίστου, στην Αγία Νάπα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, εξέφρασε την επιθυμία του κόμματός του να γίνει σύντομα και είπε ότι είναι σημαντικό να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση η οποία θα είναι αποτελεσματική, ικανή να αντιμετωπίσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά και από τη φονική έκρηξη και να οδηγήσει την Κύπρο μπροστά. 

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Υπουργό Οικονομικών την επόμενη Τρίτη και έκανε λόγο για ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την οικονομία μετά και τη φονική έκρηξη στο Μαρί, λέγοντας ότι για το ΑΚΕΛ είναι σημαντικό το περιεχόμενο αυτών των μέτρων. 


Δηλώσεις Ερντογάν – Συνομιλίες – Κυπριακό 
----------- 

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι πρόκειται για «θέσεις που διατυπώνονται από την τουρκική πλευρά από το 1974», προσθέτοντας ωστόσο ότι «εκείνο που είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ενώ από τη μια καταβάλλεται προσπάθεια για εντατικοποίηση των συνομιλιών, την ίδια στιγμή ο κ. Ερντογάν με αυτές τις δηλώσεις ουσιαστικά τις έχει τορπιλίσει». 

«Και έχει τορπιλίσει την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΓΓ του ΟΗΕ», είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι «γι’ αυτό που εμείς έχουμε απευθυνθεί και στον ίδιο το ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και σε όλα τα αρμόδια συντεταγμένα όργανα της ΕΕ, για να καταγγείλουμε αυτή τη συμπεριφορά και να απαιτήσουμε τη λήψη μέτρων που θα επιτρέπουν τη συνέχιση της διαδικασίας». 

«Επαναλαμβάνω, ο κ. Ερντογάν έχει ουσιαστικά τινάξει στον αέρα τη διαδικασία», είπε. 

Ερωτηθείς κατά πόσο επίκειται νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «δεν έχει καθοριστεί μια τέτοια νέα συνάντηση», προσθέτοντας ότι «επίκειται μια νέα σύσκεψη για τα θέματα των οικονομικών μέτρων». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε, «έχουμε συζητήσει σε δύο συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη και αυτή τη Δευτέρα που έχει περάσει, ως εκ τούτου θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος τώρα να γίνει μια νέα συνεδρία». 

Κληθείς να πει πιο είναι το μήνυμα της θυσίας του Χριστάκη Χρίστου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι «η θυσία των ηρώων του 1974, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Χριστάκης, πρέπει να σφυρηλατεί τη θέλησή μας για αγώνα έτσι ώστε να δικαιωθεί η θυσία τους», προσθέτοντας ότι «αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν καταφέρουμε να επανενώσουμε την πατρίδα μας στη βάση βέβαια εκείνων για τα οποία έχουμε δεσμευθεί διαχρονικά έναντι της διεθνούς και της τ/κ κοινότητας». 

«Είναι λυπηρό γιατί πάρα πολλές χιλιάδες κόσμου έχουν χάσει τη ζωή τους το 1974 ως αποτέλεσμα μιας διπλής προδοσίας, η οποία είχε γίνει τότε», ανέφερε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα και την ευχή «εμείς να καταφέρουμε να δικαιώσουμε αυτές τις θυσίες». 


Κυβέρνηση – Ανασχηματισμός 
-------- 

Κληθείς να δώσει την θέση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για το θέμα του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «την έχει διατυπώσει με την απόφασή της Κεντρικής Επιτροπής ότι θα πρέπει να γίνει αυτός ο ανασχηματισμός». 

«Βέβαια αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα συζητήσουμε κι εμείς και το ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μας αυτός ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει σύντομα, αλλά δεν πρέπει η βιασύνη να αποβεί σε βάρος της ουσίας», πρόσθεσε. 

Είναι σημαντικό, είπε, «να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση η οποία θα είναι αποτελεσματική, ικανή να αντιμετωπίσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά και από τη φονική έκρηξη και να οδηγήσει την Κύπρο μπροστά». 

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει κάτι χειροπιαστό μέχρι στιγμής, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «βιάζεστε, αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Το θέμα, είπε, «δεν είναι αν το ένα κόμμα ή το άλλο θα έχει τρία ή τέσσερα Υπουργεία, το θέμα κατά την άποψή μας είναι κατά πόσο μπορεί να σχηματιστεί μία Κυβέρνηση που θα είναι ευρείας αποδοχής και όπως είπα προηγουμένως να είναι αποτελεσματική». Αυτός, υπογράμμισε, «είναι ο στόχος μας και όχι τα πόσα υπουργεία θα έχει το κάθε κόμμα». 

Κληθείς να διευκρινίσει αν θα δοθεί βάση στις προσωπικότητες που θα επιλεγούν, είπε «αυτά αφήστε μας να τα δούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Επαναλαμβάνω, πρόσθεσε, ότι «ο στόχος είναι να είναι μια Κυβέρνηση που να εμπνέει εμπιστοσύνη στον κυπριακό λαό και να μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά ζητήματα». 

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα λάβει χώρα η συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και αρκετούς μήνες έχει καθορισμένη επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, θα δούμε λοιπόν πως ο χρόνος και των τριών μας επιτρέπει για να κάνουμε μια κοινή συνάντηση». 


Οικονομικά μέτρα 
---------------- 

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε επίσης ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθούν ξανά τα κοινοβουλευτικά κόμματα μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών σε μια προσπάθεια να επεξεργαστούν νέα μέτρα για την οικονομία. 

«Είναι κοινή πεποίθηση ότι μετά και από τη φονική έκρηξη στο Μαρί χρειάζεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα», είπε, προσθέτοντας ότι «για μας έχει σημασία βέβαια πιο θα είναι το περιεχόμενο αυτών των μέτρων». 

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν δοθεί οι διευκρινίσεις που έχουν ζητήσει κάποια κόμματα, ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες ετοιμάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθούν είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο, είτε στη Βουλή αντίστοιχα.