Συνοριακοί έλεγχοι: παραβιάζεται η Συνθήκη του Σένγκεν;


Μετά την χθεσινή ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στα δανικά σύνορα φαίνεται ότι η Ευρώπη έπαψε να είναι ο παράδεισος της ελεύθερης διακίνησης χωρίς ενδοσυνοριακούς ελέγχους και ατέλειωτες ουρές στα εθνικά σύνορα.

Η Δανία ανακοίνωσε χθες ότι ενίσχυσε με 50 επιπλέον τελωνειακούς τα σύνορά της.  Εξ αυτών 30 τοποθετήθηκαν στα γερμανοδανικά σύνορα.
Η δανική κυβέρνηση δήλωσε μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διορισθούν άλλοι 48 υπάλληλοι και ως το τέλος του 2014 θα εγκατασταθούν στα δανικά σύνορα σαρωτές για αυτοκίνητα.
Οι Δανοί υποστηρίζουν ότι η επαναφορά των ενδοσυνοριακών ελέγχων στοχεύει στην πάταξη της εγκληματικότητας και επισημαίνουν ότι οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και δεν πρόκειται να εμποδίσουν την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και πολιτών.
Σοβαρή παραβίαση στο δίκαιο της εσωτερικής αγοράς
Μάρτιν Σουλτς - επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο ευρωκοινοβούλιοΜάρτιν Σουλτς - επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο ευρωκοινοβούλιοΟ Μάρτιν Σούλτς, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε τα μέτρα της δανικής κυβέρνησης «σοβαρή παραβίαση στο δίκαιο της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ», γιατί όπως τόνισε ισχύουν έτσι δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Από τη μια «οι Γερμανοί οι Γάλλοι ή οι Ισπανοί επιχειρηματίες που επιθυμούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στη Δανία πρέπει να υπολογίζουν με ελέγχους και καθυστερήσεις, ενώ οι Δανοί θα συνεχίσουν να προωθούν ανενόχλητοι τα προϊόντα τους προς όλες τις χώρες του ενιαίου χώρου του Σένγκεν.»
Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς η διαπίστωση αυτή σημαίνει ότι «διακυβεύεται έτσι όχι μόνον το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, αλλά και της παροχής υπηρεσιών και της διακίνησης εμπορευμάτων.»
Ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε εξάλλου την Κομισιόν να ελέγξει κατά πόσον συνάδουν τα τελευταία μέτρα της δανικής κυβέρνησης με την Συνθήκη του Σένγκεν.
Εκπρόσωπος της αρμόδιας κοινοτικής επιτρόπου για Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρομ είπε χθες στις Βρυξέλλες ότι πρώτον , «η Δανία διαβεβαίωσε πως πρόκειται μόνον για δειγματοληπτικούς ελέγχους που στηρίζονται στην αξιολόγηση κινδύνων» και δεύτερον ότι η Κομισιόν «εξετάζει το νομικό πλαίσιο», βάσει του οποίου η δανική κυβέρνηση ήρε προσωρινά και σε μικρή κλίμακα την συνθήκη του Σένγκεν.
Με άλλα λόγια, η Κομισιόν εξετάζει, εάν οι επιπλέον έλεγχοι στα δανικά σύνορα συνάδουν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου για μεμονωμένους, τοπικούς και χρονικά περιορισμένους ελέγχους με στόχο την αντιμετώπιση κύματος λαθρομεταναστών ή την πάταξη της εγκληματικότητας.
Ζοζέφ Ντολ - επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιοΖοζέφ Ντολ - επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιοΥπάρχουν όμως και φωνές όπως εκείνη του ευρωβουλευτή Ζοζέφ Ντολ, επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στην ευρωβουλή, που ζητά να αντιμετωπιστεί η δανική κυβέρνηση με τα ίδια της τα όπλα: «Στο εξής η Κομισιόν θα πρέπει να δρομολογήσει την έκδοση βίζας για τους Δανούς υπηκόους για να ‘τους προστατεύει’ όταν ταξιδεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»
Πολιτικό τερτίπι στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα στη Δανία;
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Γιοργκ-Ούβε Χαν, υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης , κάλεσε από την λαϊκή και ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Bild τους Γερμανούς τουρίστες να σαμποτάρουν τη Δανία .
O Χανς-Πέτερ Ουλ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των χριστιανικών κομμάτων για θέματα εσωτερικής πολιτικής, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι είναι διάχυτη η εντύπωση πως τα αίτια αυτού του ιδιαίτερου δρόμου που επέλεξε η Δανία άπτονται της εσωτερικής πολιτικής.
Το ίδιο εξάλλου υπογραμμίζουν εδώ και καιρό όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές: πρόκειται για πολιτικό τερτίπι του δεξιού-λαϊκιστικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση στα πλαίσια του προεκλογικού του αγώνα.