Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, που αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα, ανεξαρτήτως της προόδου που διαφαίνεται στην υπόθεση του κουρέματος του ελληνικού χρέους, οι διαπραγματεύσεις επί του οποίου συνεχίζονται στο Βερολίνο.
Οι δανειστές, προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, ζητούν πλέον την εσωτερική υποτίμηση της οικονομίας μας με βασικό μοχλό για αυτό το πάγωμα -χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους- όλων ανεξαιρέτως των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια.
Στις Βρυξέλλες, η εικόνα που επικρατεί όλο το τελευταίο διάστημα είναι ότι για μια ακόμη φορά δεν προχωρά η Ελλάδα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της σε ότι αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές και ειδικότερα στο άνοιγμα των αγορών εργασίας και των υπηρεσιών. Ως παράδειγμα αναφέρουν τα κλειστά επαγγέλματα επί των οποίων η συζητήσεις επανέρχονται ξανά και ξανά χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις και φυσικά χωρίς να υλοποιείται τίποτε.
Αυτό, σε συνδυασμό με το πολιτικό κλίμα και τις τρικλοποδιές των κομμάτων στην κυβέρνηση Παπαδήμου την οποία στηρίζουν φραστικά τους καθιστά εξαιρετικά επιφυλακτικούς για το αν οι κυβερνήσεις της επόμενης τριετίας θα ακολουθήσουν τελικά τον δύσκολο δρόμο της περιστολής των δαπανών και της εξάλειψης των ελλειμμάτων.
Η Τρόικα, αναμένεται να ζητήσει τη Δευτέρα σαφή δέσμευση για το πάγωμα των ονομαστικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Οπως θα επισημάνουν οι εκπρόσωποί της στους συνομιλητές τους δεν τους απασχολεί αν αυτό θα γίνει μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ή θα απαιτηθεί νομοθετική κατοχύρωση. Επαναφέρουν δε και το θέμα της μείωσης του βασικού μισθού που προβλέπεται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ενα ακόμη σημείο τριβής με τους δανειστές είναι το καθεστώς εργασίας των τέως ΔΕΚΟ που πλέον λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και προσπαθούν να προστατεύσουν με ειδικές συμφωνίες την εργασιακή τους ειρήνη.
Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ένταση των επιμέρους αιτημάτων που θα θέσει η Τρόικα από την ερχόμενη Δευτέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ ζητούν λύσεις πακέτο που θα εξασφαλίζουν τη συνολική προσαρμογή της Ελλάδας και την επιτυχή εκτέλεση των προϋπολογισμών.